Prefectul județului Bacău, domnul Lucian-Gabriel Bogdănel a susținut la sediul Instituției Prefectului județ Bacău astăzi 19 iulie 2023, o conferință de presă privind rezultatele controlului efectuat în perioada 10-14 iulie 2023 la cele 120 de centre rezidențiale de pe raza județului Bacău.
Controalele au fost dispuse în baza Ordinului de ministru MAI cu nr. 101/07.07.2023 pentru dispunerea de măsuri organizatorice și de coordonare pentru eficientizarea acțiunilor de control la centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități și cele destinate copiilor și a Ordinului de prefect nr.189/10.07.2023 privind verificarea centrelor rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități și cele destinate copiilor care funcționează pe raza județului Bacău.
Echipe mixte de control, formate din reprezentanți ai Instituției Prefectului județ Bacău, Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Bacău, Direcția de Sănătate Publică Bacău, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bacău, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bacău, Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Bacău, Inspectoratul Județean de Poliție Bacău, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Mr. Constantin Ene” Bacău au efectuat în perioada 10-14 iulie 2023, controale în cele 120 de centre rezidențiale de pe raza județului Bacău.
În urma controalelor efectuate de către comisiile mixte la cele 120 de centre rezindențiale( 51 copii, 47 persoane vârstnice, 18 persoane cu dizabilități, 4 alte persoane dependente), din care 57 publice și 63 private, au fost constatate următoarele:
Au fost aplicate 180 de amenzi în cuantum de 1, 35 milioane lei
Au fost date 578 de avertismente scrise și verbale
Prefectul județului Bacău, domnul Lucian-Gabriel Bogdănel a subliniat în cadrul conferinței de presă faptul că “dată fiind experiența noastră de anul trecut, am urmărit să nu picăm, în contextul emoției puternice create de cazul Ilfov, în logica excesului de zel și să recurgem la măsuri drastice, de tipul închiderii centrelor și a relocării beneficiarilor, dacă aceste lucruri nu s-au impus.
Nu putem închide centre cu zeci de vârstnici cu probleme medicale, doar pentru că sunt firmituri în bucătărie sau câteva cearșafuri pătate , ca să ne iasă producția de centre închise la hectar.
La probleme nu putem răspunde prin crearea unei probleme și mai mari (unde să fie relocați vârstnicii? Cine i-ar fi preluat?).
S-au aplicat contravenții, substanțiale de altfel, dar și măsuri de îndeplinit cu termene clare de timp: am găsit centre care nu aveau licență provizorie, fuseseră amendate de AJPIS – deci se știa de ele – și care oferă condiții locative infinit mai bune decât centre care aveau licență și păreau foarte ok în acte, dar doar în acte.”