În minivacanța de 1 Mai, reprezentanții structurilor de arme din județul Bacău vor fi la datorie în mijlocul cetățenilor și vor acționa în sistem integrat pentru zile liniștite!

Peste 500 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău vor acționa în județul Bacău pentru asigurarea ordinii și liniștii publice, protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor, a patrimoniului acestora, pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor, fluidizarea și controlul traficului rutier, precum și pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

De asemenea, aproximativ 500 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. C-tin Ene” al județului Bacău sunt pregătiți să intervină pentru acordarea asistenței medicale de urgență, pentru stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.

Jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Ștefan cel Mare” din Bacău vor acționa pentru asigurarea ordinii și siguranței publice, pază și protecție instituțională și pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, inclusiv în zonele de agrement și pe traseele turistice. Echipe de intervenție sunt pregătite să intervină pentru soluționarea eventualelor situații deosebite.

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău va desfășura acțiuni specifice pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, asigurarea ordinii si siguranţei publice, în sistem integrat, în zonele din competența teritorială a Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, împreună cu polițiști, polițiști de frontieră, reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură și ai Direcției Silvice.

Echipaje de jandarmi vor fi prezente și la Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău, unde vor acționa în vederea asigurării securității persoanelor care folosesc transportul aerian în această perioadă.

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane va desfășura activități de informare și prevenire și atrage atenția asupra faptului că traficul de persoane este o infracțiune de o gravitate deosebită care este pedepsită de legea penală. Pentru prevenirea acestor situații, sunt necesare atât măsuri individuale, cât și implicarea societății, în special când vorbim de victime minore.

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog va desfășura activități de informare și prevenire cu privire la efectele negative ale consumului de droguri, în cadrul campaniei naționale „Consumul de droguri ne privește pe toți”.

Acțiunile preventive se vor desfășura în special în spațiile recreaționale aglomerate, zone turistice sau de agrement, precum și la evenimente cu public numeros.

Recomandări:

  • Dacă veți efectua deplasări în această perioadă, asigurați-vă locuința corespunzător și nu uitați de protecția bunurilor.
  • Conducătorii auto sunt rugați să respecte regulile de circulație rutieră pe timpul deplasărilor.
  • Nu parcați autoturismul pe căile de acces-evacuare din zonele respective, pentru a nu îngreuna accesul echipajelor de intervenție.
  • Nu intrați în cluburile în care s-a depășit deja capacitatea acestora și nu fumați în spațiile respective.
  • Dacă vă cazați în unități hoteliere, nu introduceți substanțe inflamabile în clădirile acestora și nu fumați în cameră.
  • În cazul izbucnirii unui incendiu în unități hoteliere, părăsiți imediat clădirea urmând instrucțiunile din Planul de evacuare. Nu vă întoarceți pentru a vă lua bunuri personale uitate. Utilizați pentru evacuare doar scările de evacuare. Nu folosiți lifturile, pentru că acestea se pot bloca.
  • Dacă optați pentru un sfârșit de săptămână petrecut în natură, nu aruncați resturi de țigări la întâmplare întrucât acestea pot aprinde vegetația uscată sau alte materiale combustibile.
  • Nu aprindeți focul la mai puțin de 100 metri de pădure, stuf/papură și în condiții de vânt, sau în zone neamenajate.
  • Atunci când faceți focul în spațiile special amenajate, supravegheați arderea permanent și, la plecare, stingeți focul cu apă și acoperiți jarul cu pământ.
  • Nu lăsați resturi menajere sau materiale toxice care pot dăuna mediului înconjurător.
  • Pentru prevenirea traficului de persoane și a exploatării sexuale, selectați cu atenție prietenii pe care îi adăugați în rețelele de socializare. Nu postați public multe informații personale. Nu trimiteți poze provocatoare prin internet. Nu vă întâlniți singură/singur cu o persoană cunoscută online.
  • Nu acceptați ca o persoană cunoscută doar online să vă cumpere bilet pentru o destinație anume, cu promisiunea că vă veți întâlni și vă veți cunoaște la destinație.
  • Atenție la metode utilizate de traficanți pentru recrutarea și exploatarea sexuală a victimelor. Exemplu – metoda Loverboy, ce presupune crearea imaginii unui bărbat îndrăgostit care-și dorește o relație de lungă durată, pentru a atrage victima în scopul exploatării sexuale.

În cazul unor situații deosebite, apelați gratuit numărul 0800 800 678.

  • Pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri, manifestați prudență în relațiile cu persoanele necunoscute și nu consumați băuturi din recipiente desfăcute.
  • Supravegheați prepararea băuturilor solicitate.
  • Fiți atenți la prieteniile ocazionale și nu dați curs conflictelor spontane.
  • Nu conduceți autovehicule sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, modifică senzațiile și percepțiile, atenția și gândirea și generează tulburări în întreaga viață afectivă, emoțională și în comportament.

În cazul unor situații deosebite, apelați gratuit numărul 0800 870 070.

Dacă sunteți victime sau martorii unor fapte antisociale solicitați imediat sprijinul forțelor de ordine prezente în zonă, direct sau prin apel la Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112.