MĂSURI SPECIFICE SĂRBĂTORILOR PASCALE CE VOR FI APLICATE DE CĂTRE STRUCTURILE M.A.I. PENTRU SIGURANȚA CETĂȚENILOR ÎN JUDEȚUL BACĂU

În baza Planului de măsuri pentru participarea, în sistem integrat, a structurilor M.A.I. din judeţul Bacău la activităţile de menținere și asigurare a climatului de siguranţă publică, aprobat în ședința Colegiului Prefectural din 31 martie 2022, se vor desfășura acțiuni specifice Sărbătorilor Pascale pentru protecția cetățenilor, pe raza întregului județ.

ASTFEL, POLIȚIȘTII, JANDARMII, POMPIERII, PRECUM ȘI REPREZENTANȚII INSTITUȚIEI PREFECTULUI – JUDEȚUL BACĂU VOR FI LA DATORIE ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR PASCALE.

În acest sens, în perioada 22 – 25 aprilie a.c., în județul Bacău, aproximativ 900 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean vor fi mobilizati având ca prioritate protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor.

Peste 200 de polițiști  de la ordine publică, de la structurile de poliţie rutieră, investigaţii criminale și de la alte structuri se vor afla, ZILNIC, în stradă și în proximitatea așezămintelor de cult sau a locurilor unde au loc manifestări publice circumscrise acestor sărbători.

De asemenea, peste 130 de patrule de poliție, pedestre şi  auto, vor acţiona pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale și pentru un trafic rutier în siguranță. Se vor institui dispozitive mixte de ordine și siguranță publică, în zona  lăcașurilor de cult, activitățile desfășurându-se în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.

De la Inspectoratul de Jandarmi Județean Bacău peste 200 de jandarmi vor acționa zilnic în perioada menționată, pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică, pază și protecție instituțională și pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale.

Pentru desfășurarea unui climat normal a manifestărilor religioase prilejuite de Învierea Domnului, jandarmii, împreună cu celelalte forțe angrenate în asigurarea măsurilor de ordine și liniște publică vor fi prezenți în  municipiul Bacău, Onești,  Tg.Ocna, Slănic Moldova, Moinești, Comănești, Buhuși, Podu Turcului și Răchitoasa.

Se va acorda o atenție deosebită și zonei montane unde jandarmii vor avea o prezența activă, cu rol preventiv, în zonele de agrement și pe traseele turistice din zona de responsabilitate a posturilor de jandarmi Slănic Moldova și Tg.Ocna pentru informarea şi îndrumarea turiștilor și menținerea ordinii publice.

Jandarmii din Gruparea Mobilă Bacău vor fi angrenați în misiuni pentru a asigura ordinea și liniștea publică în municipiile Bacău, Iași si Tecuci, județul Galați, atât în sistem integrat cât și independent. Echipaje de jandarmi vor acționa, de asemenea, la Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău,  în vederea asigurării securității persoanelor care folosesc transportul aerian în această perioadă.

În Noaptea de Înviere, jandarmii din Gruparea Mobilă Bacău, împreună cu colegii din celelalte structuri cu atribuții în domeniu, vor asigura măsurile de ordine si siguranță publică la manifestările religioase la 31 de lăcașuri de cult din municipiul Bacău și de pe raza județelor Botoșani, Neamț, Vrancea și Galați, în zonele de afluire și defluire a participanților la slujbele religioase și în proximitatea cimitirelor și parcărilor.

Totodată, pompierii băcăuani vor fi în permanență la datorie, pregătiți să intervină pentru acordarea asistenței medicale de urgență, pentru stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții. Având în vedere aglomerația preconizată în acest sfârșit de săptămână, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Bacău va monitoriza evoluția situației operative, iar la nevoie, va dispune măsuri imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților.

Pe linie preventivă, pompierii au derulat verificări la toate lăcașurile de cult unde se preconizează o participare semnificativă a credincioșilor.  Inspectorii de prevenire au avut în vedere dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice și asigurarea accesului autospecialelor de intervenție la construcțiile bisericești și hidranții exteriori.

Lucrătorii din cadrul Inspecției de Prevenire au instruit personalul clerical asupra modalităților de coordonare a evacuării enoriașilor, dar și asupra utilizării stingătoarelor de incendiu dispuse în interiorul lăcașelor.

Pentru a vă bucura în linişte de Sfintele Sărbători de Paşte,

VĂ RECOMANDĂM:

  • În zonele aglomerate din pieţe, gări, autogări, magazine, lăcaşe de cult fiţi foarte atenţi cu banii şi obiectele personale!
  • Nu purtaţi portmoneul în buzunarele exterioare ale hainelor, în sacoşă sau la vedere!
  • Nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele personale şi cheile apartamentului!
  • În aglomeraţie, dacă vă simţiţi bruscaţi, controlaţi-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment!
  • Acordați o atenție deosebită copiilor care vă însoțesc, se pot pierde în mulțime!
  • Manifestați responsabilitate în manipularea lumânărilor aprinse, pentru a evita producerea unor incidente nedorite.
  • Evitaţi pe cât posibil locurile izolate sau neiluminate.
  • Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.
  • Circulaţi cu viteză adaptată permanent condiţiilor din trafic, în special când se circulă în coloană şi nu uitaţi de politeţea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule.
  • Conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă şi carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.
  • Respectaţi regimul legal de viteză! Poliţiştii rutieri reamintesc că viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere, în România.
  • Pietonii să-şi sporească atenţia şi să traverseze numai după ce s-au asigurat că o pot face în condiţii de siguranţă. Este recomandat să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.
  • În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelaţi cu încredere la cel mai apropiat poliţist ori sunaţi la 112 – Apelul Unic de Urgenţă!

În ceea ce privește desfășurarea slujbelor religioase, pentru a evita producerea unor incidente, vă recomandăm:

  • Mențineți ușile de acces/evacuare în poziție deschisă, în mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase.
  • În condițiile unui număr mare de participanți, desfășurați slujbele religioase în exteriorul bisericii.
  • Parcați autoturismele în apropierea lăcașurilor de cult astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenție în cazul producerii unor situații de urgență sau să împiedice accesul la hidranții exteriori de incendiu.
  • În cazul organizării slujbelor religioase în bisericile de lemn, nu se va permite aglomerarea credincioșilor în interior, deoarece aceste obiective sunt de dimensiuni mici, au căile de evacuare insuficiente și prezintă un risc foarte mare de incendiu.
  • Efectuați, prin grija personalului clerical de la biserici și mănăstiri, verificări după terminarea slujbelor religioase, pentru înlăturarea oricărei eventuale surse de inițiere a unui incendiu: stingerea lumânărilor la terminarea activităților și evacuarea resturilor în locuri sigure, în afara bisericii, deconectarea aparatelor electrice și a instalației de iluminat.

În cazul producerii unui incendiu, se acționează imediat astfel:

  • Evacuarea în condiții de siguranță a tuturor participanților din clădire.
  • Anunțarea imediată a incendiului la Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112.

Pentru prevenirea unor evenimente nedorite la gospodării pe timpul Sărbătorilor Pascale, vă recomandăm:

  • La întoarcerea la domiciliu, nu lăsați lumânări aprinse nesupravegheate sau în apropierea materialelor ușor combustibile.
  • Stingeți lumânările înainte de a merge la culcare, întrucât există riscul ca acestea să provoace un incendiu.
  • Acordați atenție sporită persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor sau candelelor aprinse, astfel încât să fie evitate situațiile în care viața sau bunurile pot fi puse în pericol.

Pentru turiştii care aleg să petreacă acest sfârşit de săptămână la munte recomandăm:

  • Informați-vă din timp cu privire la itinerariul propus, prognoza meteo şi condiţiile climatice locale.
  • Nu vă aventurați pe trasee turistice fără echipament adecvat.
  • Urmați traseele marcate.
  • În cazul apariţiei unei situaţii de dificultate sau de risc la adresa integrităţii, sănătăţii sau a vieţii, să solicite ajutorul prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112.

Bucurați-vă responsabil de aceste zile de sărbătoare! Noi ne ocupăm de siguranța dumneavoastră!

Vă dorim Sărbători Pascale în pace, liniște, siguranță, bucurie și cu lumină în suflet, în casele și viețile dumneavoastră!