Vizita ministrului Mediului, Apelor si Padurilor Tánczos Barna in Bacau

Subprefectul Tudorița Lungu, înlocuitor de drept al prefectului în județul Bacău, alături de deputatul liberal Mircea Fechet, subprefectul Narcis Jitaru și viceprimarul municipiului Bacău, Liviu Miroșeanu, a primit astăzi, 10 septembrie 2021, vizita ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna.
Au fost discutate principalele probleme de mediu din zona noastră, cum sunt  halda de fosfogips și depozitul ecologic, racordarea principalelor instituții publice la sistemul centralizat de încălzire, dar și gestionarea urșilor potrivit noii legislații.
În cadrul conferinței de presă susținute la sala mare a Palatului Administrativ, ministrul Tánczos Barna a precizat, cu privire la gestionarea urșilor, că a fost data o ordonanță de urgență prin care s-au reglementat intervențiile în mediul intravilan privind urșii. „Am dat o ordonanţă de urgenţă prin care eu spun că am rezolvat intervenţiile în intravilan. (…) Este în vigoare şi ordinul prin care se stabilesc tarifele pentru medicii veterinari şi pentru vânători. Astăzi în localitate se poate interveni legal pentru eliminarea problemei. În afara localităţilor, problemele sunt în continuare foarte mari, procedura de acordare a derogărilor este una foarte complicată, durează luni de zile. Este următorul pas pe care o să îl facem, vom modifica această procedură, vom simplifica procedura astfel încât în extravilan intervenţia să fie mult, mult mai promptă, imediată pentru protejarea vieţii umane, pentru că, până la urmă, orice protecţie a mediului facem sau orice specie protejăm, prima şi prima prioritate trebuie să fie protejarea vieţii umane”, a declarat Tánczos Barna.

Totodată, a susținut importanța Gărzii de Mediu în lupta contra mafiei în domeniul gestionării deșeurilor: „Trebuie să venim în sprijinul comisarilor, de muncă lor, de eficienţa lor depinde lupta împotriva, câteodată, a mafiei, pentru că la nivelul gestionării deşeurilor se pot forma grupuri de interese similare cu grupurile ilegale şi este nevoie de munca lor. Iar munca lor trebuie să fie răsplătită pe măsură”.

Ulterior, a avut loc o întâlnire cu reprezentanții instituțiilor deconcentrate din domeniul mediului din județul Bacău. Discuțiile purtate au evidențiat că ministerul pe care îl conduce va sprijini cu finanțări, inclusiv din PNRR, toate proiectele din domeniu deja începute în județ. Una dintre cele mai importante vești este dublarea sumelor alocate investițiilor pentru regularizările cursurilor de apă din județ, dar și fondurile prin care se pot eficientiza sistemele de gestionare a deșeurilor”, a spus ministrul Mediului, în conferinţa de presă susţinută la sediul Prefecturii Bacău, cu prilejul vizitei în acest judeţ.
Programul  vizitei de lucru a ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, a cuprins și vizite în județ. Au fost de interes investițiile din domeniu făcute în județ, Bacăul având anul acesta cel mai mare buget de investiții pentru gestionarea sistemelor de apă.

Au fost efectuate vizite  pe valea Trotușului în  Dărmănești, Agăș și Ghimeș Făget.
Lucrările de la barajul Poiana Uzului, destinate protejării oamenilor și a obiectivelor din jur de fenomenele extreme, sunt în valoare totală de 18,6 milioane de lei. Documentația urmează să fie analizată în cadrul Ministerului Mediului.

În localitatea Dărmănești, cu sprijinul primarului Constantin Toma și  viceprimarul Paerele Cosmin, a avut loc o întâlnire cu primarii din zonă, pentru a discuta problema atacurilor repetate ale urșilor și soluțiile pentru intervenția rapidă în astfel de cazuri, dar și pentru managementul durabil al acestei specii.

De asemenea, a fost analizat stadiul lucrărilor pe Valea Trotușului în Dărmănești, Agăș și Ghimeș-Făget, determinate de efectele produse în urma Inundațiilor repetate și dezastruoase ale Trotușului. Proiectele lucrărilor cuprind apărările de mal din gabioane, ziduri din beton, praguri de fund din gabioane și recalibrarea de albie.

Aceste investiții, realizate pe Valea Trotușului, sunt unele dinte cele mai importante din acest domeniu din țară în acest an și, prin realizarea lor, cetățenii vor fi în siguranță.
În acest sens, vizita ministrului Tánczos Barna este extrem de productivă și sprijinul pe care îl acordă proiectelor din județul Bacău reprezintă un ajutor însemnat pentru siguranța localnicilor.