19 martie – Ziua pașaportului românesc

La data de 19 martie 2021 se împlinesc 109 ani de la promulgarea, în data de 19 martie 1912, prin Înaltul Decret regal numărul 1758, a primei legi moderne care reglementa regimul paşapoartelor, denumită ,,Lege asupra pașapoartelor”.

De-a lungul acestei perioade de timp, au existat numeroase transformări și un interes permanent de a ține acest document într-o evoluție  continuă, în sincron cu vremurile pe care le trăim.

Aceste etape de modernizare au întregit așteptările cetățenilor de a avea un document sigur, eficient, care să le asigure libertatea de călătorie în orice loc din lume.

Obiectivele astfel atinse, se completează cu promovarea transparenței, accesibilitatea, continua îmbunătățire și modernizare a sistemelor  și platformelor  informatice, termenele și  condițiile  rapide de obținere a pașapoartelor, precum și măsurile de debirocratizare.

Programările on-line la care au acces solicitanții de pașapoarte, introducerea sistemului de notificare prin SMS cu privire la expirarea pașaportului, livrarea pașaportului la domiciliu,  își dovedesc eficiența și dezvoltarea gradului de mulțumire în rândul cetățenilor.

Concomitent cu acestea, un rol important l-au avut și  modificările din domeniul legislativ prin care au fost  reduse  termenele  de eliberare a documentelor de călătorie, perioada mai mare stabilită pentru  valabilitatea pașapoartelor simple electronice, precum și materializarea unor proiecte legislative, toate acestea contribuind la reducerea aglomerațiilor de la ghișee și aducerea unui grad de satisfacție ridicat în rândul cetățenilor solicitanți de pașapoarte.

Fiecare activitate a polițiștilor de pașapoarte, este orientată în beneficiul cetățenilor, onorând astfel serviciile cetățenilor la cele mai înalte standarde  de calitate.

La nivelul județului Bacău, de la începutul anului, au fost eliberate 3578 pașapoarte, din care 480 pașapoarte.temporare și 3098 pașapoarte electronice, diferența fiind atât de mare datorită valabilității acestora, cel temporar având valabilitate 12 luni, iar cel electronic, 10 ani la persoanele majore.