În Piața Tricolorului din fața Palatului Administrativ Bacău, miercuri, 24 ianuarie 2018, s-a desfășurat ceremonialul religios și militar dedicat aniversării a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române

Miercuri, 24 ianuarie 2018, în prezența prefectului județului Bacău, doamna Luminița-Maricica Coșa, în Piața Tricolorului din fața Palatului Administrativ, începând cu ora 12.00, s-a desfășurat, în cadrul Proiectului Național Bisericesc ”2018 – Anul omagial al unității de credință și de neam” și ” Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, ceremonialul religios și militar dedicat aniversării a  159 de ani de la Unirea Principatelor Române.

La eveniment a participat Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, precum și șefii structurilor județene ale forțelor Ministerului Afacerilor Interne și  ale Ministerului Apărării Naționale, reprezentanți ai autorităților locale, instituțiilor publice, serviciilor publice deconcentrate și societății civile, preoți, cetățeni și reprezentanți mass-media.

Programul a cuprins intonarea Imnului Național al României, defilarea Gărzii de onoare, slujbă Te Deum, precum și un moment artistic susținut de Fanfara Militară și Corala „Episcop Melchisedec” din cadrul Protopiatului Bacău.

Prefectul județului Bacău a transmis mesajul ministrului Afacerilor Interne, doamna Carmen Daniela Dan:

„Unirea Principatelor Române este, pentru fiecare dintre noi, mai mult decât un reper istoric. Ea reprezintă primul pas în scrierea ”certificatului de naștere” al României Unite de care ne bucurăm astăzi.

În acest an, mai mult ca oricând, ziua de 24 Ianuarie are o importanță aparte, întrucât marcăm împlinirea a 159 de ani de la Mica Unire într-o perioadă cu semnificații deosebite: Centenarul Marii Uniri.

24 Ianuarie 1859 este piatra de temelie pentru ceea ce mai târziu va deveni România și, în același timp, un elocvent exemplu al izbânzii românilor uniți și însuflețiți de un ideal comun.

Să nu uităm că, dincolo de însemnătatea politică, Mica Unire a fost premisa unor reforme interne importante, care vor contribui semnificativ la evoluția instituțională a viitorului stat român. Numele domnitorului Micii Uniri, Alexandru Ioan Cuza, se leagă, fără îndoială, și de evoluția instituțională a Ministerului Afacerilor Interne. Alexandru Ioan Cuza a fost cel care a unificat administrativ structurile departamentale din Țara Românească și Moldova într-un singur Minister de Interne, cu sediul la București.

Sunt convinsă că fiecare dintre noi ne dorim o țară sigură și prosperă în care să ne creștem copiii și să le transmitem tradiția și valorile naționale neatinse!

Din aceste motive, dragi români, haideți ca împreună să ne unim eforturile pentru bunăstarea noastră și păstrarea unei Românii mândre pe harta lumii!

Să păstrăm România în dreptul inimii!

La mulți ani, România!”