ZIUA ÎNĂLȚĂRII ȘI A EROILOR

Hristos S-a înălțat!

Astăzi, trăim o zi sfântă pentru Biserica Ortodoxă, pentru că serbăm Praznicul Înălțării Domnului, dar și o zi sacră pentru neamul nostru, pentru că, tot astăzi, ne onorăm eroii!

În poveștile din copilărie, eroii erau acei oameni cu puteri extraordinare, născuți și crescuți în condiții speciale. Cumva, erau predestinați să înfăptuiască lucruri nemaivăzute. Însă, în istoria României, adică în povestea neamului nostru, eroii sunt oameni obișnuiți, care au trăit și trăiesc vieți normale. Aparent, nu au însușiri miraculoase, dar au un suflet deosebit și spirit de sacrificiu, iar aceste calități îi ajută să realizeze lucruri mărețe, care dăinuiesc în veșnicie.

Județul Bacău, fiind în centrul Moldovei, a fost implicat, de-a lungul timpului, în tot felul de evenimente care au marcat fundamental destinul țării noastre. Cel mai la îndemână exemplu este faptul că, la Bacău, a funcționat comandamentul Armatei Române din Primul Război Mondial, iar, la Oituz, s-au dat luptele crâncene care au ajutat la păstrarea Regatului României și, apoi, la înfăptuirea României Mari.

Aproape că nu este palmă de pământ în județul nostru unde să nu se fi auzit, de-a lungul timpului, plânsetul mamelor care și-au jelit copiii jertfiți pe altarul țării noastre. De aceea, eroii nu trebuie sărbătoriți doar în ziua de Înălțare, la 9 mai, la 1 sau 22 decembrie, ei sunt în sufletul nostru mereu, pentru că noi beneficiem, în permanent, de roadele pe care le-a adus în timp sacrificiul lor!

Aceștia sunt eroii din trecut. Însă, astăzi, vreau să vorbim și despre alți eroi, ai zilelor noastre. Sunt cei care, în ultimele luni, au fost în prima linie într-o luptă cu un adversar nevăzut – este vorba despre coronavirus. Unii dintre noi au simțit aceste lovituri din plin, alții au fost scăpați din ghearele morții de eforturile și de sacrificiul acestor oameni care au înțeles că-și pun în pericol viețile lor și ale celor dragi, dar, cu toate acestea, au ales să lupte pentru binele tuturor. Ei sunt medicii, asistentele și colegii lor din cadrul personalului medical, ei sunt lucrătorii Ministerului Afacerilor Interne și din cadrul Armatei care au fost printre bolnavi și în stradă. Și lor trebuie să le mulțumim, și lor trebuie să le aducem omagii și trebuie să-i purtăm în suflete, nu doar astăzi, în zi de mare sărbătoare, ci și în restul timpului, pentru că, datorită lor, mulți dintre noi încă mai avem timp.

Mâine, va fi o nouă zi și viața ne va pune în față noi și noi provocări. Dar, este bine ca, din când în când, să ne oprim din acest iureș și să ne gândim că am fost și suntem aici, datorită jertfei eroilor noștri. De aceea, vă îndemn să le povestiți celor tineri despre sacrificiul lor, vă rog să-i purtați mereu în suflet, iar acum, vă invit ca, în amintirea lor, să ținem, împreună, un moment de reculegere!

LIVIU MIROŞEANU,
PREFECTUL JUDEŢULUI BACĂU