Unitatea Locală de Decizie a Centrului Local de Combatere a Bolilor Bacău, sub conducerea Prefectului Liviu Miroșeanu, a aprobat prin hotărâre, aplicarea a două noi programe de măsuri în zonele de restricții pentru Pesta porcină africană din localitățile Dieneț și Faraoani

Două focare de Pestă Porcină Africană au fost confirmate în data de 09.06.2020 în județul Bacău, în localitățile Dieneț din comuna Pâncești și Faraoani, la porci domestici în gospodăria populației.

Serviciile veterinare au intervenit de urgență. Cele două gospodării afectate au fost plasate sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport.

Unitatea Locală de Decizie a Centrului Local de Combatere a Bolilor Bacău, condusă de Prefectul Liviu Miroșeanu, a adoptat de îndată, la confirmarea bolii,  prin hotărâre, două noi programe de măsuri specifice, care se aplică în zonele de restricții pentru Pesta porcină africană pentru focarul de P.P.A. din localitatea Dieneț, comuna Pâncești și pentru focarul P.P.A. din localitatea Faraoani, comuna Faraoani.

 

MĂSURILE DE COMBATERE A PESTEI PORCINE AFRICANE la porc domestic cuprind în zonele de restricții:

 • O campanie de conștientizare a cetățenilor, prin instalarea semnelelor și panourilor de avertizare pe căile de acces din zonele de protecţie. Aceste semne se vor instala şi pe drumurile ce delimitează graniţele zonelor de protecţie şi de supraveghere.

În toate locurile de mare vizibilitate din localitățile cu restricții, vor fi amplasate afișe cu reguli simple și clare pe care toți crescătorii de suine au obligația să le respecte pentru a preveni răspândirea bolii;

 • Recensământul tuturor exploataţiilor care vor fi vizitate de echipele formate din medici veterinari, desemnate de catre D.S.V.S.A. Bacau, într-un termen de cel mult şapte zile, în vederea efectuării unui examen clinic al porcilor şi a unui control al registrului şi al mărcilor de identificare a porcilor ;
 • Prin grija autoritatii publice locale, la intrarile si ieșirile din gospodăriile populației care dețin porci din perimetrul stabilit de către DSVSA Bacău, în jurul focarului, se vor instala dezinfectoare individuale, în termen de 5 zile de la adoptarea prezentului plan de masuri;
 • Se interzice circulaţia şi transportul porcilor pe drumurile publice sau private. Această interdicţie nu trebuie să se aplice la tranzitul de porci pe cale rutieră, fără descărcare sau oprire, cu documente legale;
 • În zonele în care s-a identificat P.P.A. la porc domestic, în Fondul de vânătoare de pe raza U.A.T., se realizeaza vânătoarea intensivă până la reducerea efectivelor de mistreți la limita cotelor optime

 

Subliniem din nou obligațiile și responsabilitățile crescătorilor de porcine

 • Anunțați imediat medicul veterinar de aparitia oricăror semne  de boală sau mortalitate la porcii din gospodărie.
 • Se interzice creșterea liberă a porcinelor domestice în vecinătatea pădurilor precum și pe suprafața gropilor de gunoi și în raza acestora, în scopul evitării contactului cu populația de porci mistreți.
 • Creșteți porcii în spații împrejmuite, în adăposturi închise, cu respectarea condițiilor de igienă, microclimat și bunăstare.
 • Nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă sau in pădure; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică.
 • NU CUMPĂRAŢI PURCEI DIN LOCURI NECUNOSCUTE, DE LA INTERMEDIARI SAU MIJLOCITORI DE ANIMALE, FĂRĂ A FI IDENTIFICAŢI (CU CROTALIE) ŞI FĂRĂ CERTIFICAT SANITAR VETERINAR DE SĂNĂTATE ELIBERAT DE MEDICUL VETERINAR, PENTRU CĂ EXISTĂ PERICOLUL SĂ INTRODUCEȚI ÎN GOSPODĂRIE PORCI BOLNAVI, ȘI ASTFEL SĂ DIFUZAȚI PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!
 • Se interzice sacrificarea porcilor din gospodărie fără anunțarea medicului veterinar.
 • Colaborați cu medicul veterinar arondat pentru efectuarea examenelor clinice și recoltarea probelor pentru examene de laborator.
 • Este interzisă scoaterea din gospodărie a cărnii de porc și produselor provenite de la aceștia.
 • Nu comercializați carnea proaspătă și produsele din carne de porc rezultate din taierea porcinelor în exploatația proprie (consumul acestor produse se face numai în exploatația respectivă, după examenul de specialitate asigurat de către medicul veterinar arondat).
 • Solicităm cetățenilor care desfășoară diverse activități în păduri pe raza județului Bacău să anunțe autoritățile cu privire la orice caz de mortalitate la mistreț identificat cu această ocazie 

Nerespectarea acestor măsuri atrage sancțiuni contravenționale sau penale, după caz.

Este absolut necesar sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, având în vedere consecințele economice grave generate de apariția acestei boli.

Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despăgubiți de stat în condițiile prevazute de lege .

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bacău va informa periodic cetățenii județului, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.