Ce este Certificatul verde Covid-19 și cum se obține?

          Potrivit legislației în vigoare, în general, în condițiile în care înregistrăm creșteri ale incidenței cumulate la 14 zile a cazurilor de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 peste 3 la 1000 de locuitori în cât mai multe localități, dar și în municipii și orașe, precizăm faptul că accesul la evenimente culturale, artistice și sportive, recreative, publice sau private, în spații închise sau în aer liber, de tipul competițiilor sportive, activităților în cinematografe, săli de sport și/sau fitness, săli de jocuri și jocuri de noroc, spectacolelor, concertelor, spectacolelor de tipul drive-in, festivalurilor, nunților, botezurilor, meselor festive, cursurilor de instruire și workshop-urilor (inclusiv pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene), conferințelor, mitingurilor și demonstrațiilor, precum și în restaurante, cafenele, terase sau centre comerciale, pentru consum de produse/preparate, dar și în locuri de joacă în spații închise, piscineeste permis pentru persoanele cu certificat verde Covid-19, în vârstă de peste 12 ani, cu respectarea normelor de igienă și distanțare socială.

          Ce este Certificatul verde Covid-19?

          Certificatul verde Covid, denumit și Certificatul digital  Covid-19, constituie documentul ce face dovada că deținătorul:

  • a fost vaccinat împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,
  • prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore,
  • se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

          Cum se obține certificatul verde Covid-19?

         Certificatul verde Covid-19 este disponibil gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie și se poate obține în câteva minute, până la cel mult o oră, accesând platforma web securizată:  https://certificat-covid.gov.ro/.

          Detalii privind Certificatul verde Covid-19 și modul în care se poate genera electronic pot fi vizualizate accesând link-ul: http://www.ms.ro/certificat-digital-covid-19/.

        Totodată, Hotărârea de Guvern nr. 932/2021, completată și modificată prin Hotărârile de Guvern nr. 990/2021 și 1015/2021, prevede toate situațiile în care este solicitat Certificatul verde Covid-19.

          Operatorii economici și organizatorii de evenimente/activități au responsabilitatea de a asigura și verifica respectarea prevederilor legale în acest sens. Aceștia trebuie să folosească „Verificare reguli interne” din aplicația  mobilă „Check DCC” pentru a verifica codul QR de pe certificatul verde Covid-19,  cod care atestă autenticitatea, valabilitatea și integritatea certificatului, fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul digital.