Prefectul județului Bacău, Maricica-Luminița Coșa a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor în ședință de analiză, dat fiind faptul că există, în țară, o situație deosebită, determinată de evolutia alarmantă a focarelor de Pestă Porcină Africană. În județul Bacău nu sunt identificate cazuri de pestă porcină africană

 

Vineri, 13 iulie 2018, de la ora 10.00, s-a desfășurat ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor, convocată de prefectul județului Bacău, Maricica-Luminița Coșa, dat fiind faptul că există, în țară, o situație deosebită, determinată de evoluția alarmantă a focarelor de Pestă Porcină Africană.

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au   prezentat  un material care a cuprins o descriere succintă a bolii, situația epidemiologică internă și internațională, măsurile  implementate de către Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bacău pentru prevenirea apariției bolii precum și vulnerabilitățile planului de măsuri stabilit, întâlnite în acțiunile efectuate cu această ocazie. S-a subliniat faptul că succesul în prevenirea extinderii bolii este rapiditatea cu care se intervine în aplicarea primelor măsuri.

La nivelul județului Bacău nu sunt identificate cazuri de pestă porcină africană. În scop preventiv, se va înființa o Celulă de primă intervenție care să aplice măsurile specifice de prevenire a extinderii bolii, în focarele de mici dimensiuni, formată din reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bacău, Direcției Agricole Bacău, Instituției Prefectului – județului Bacău,  Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, Gruparea Mobilă de Jandarmi și Agenției de Protecție a Mediului.

În ședință au fost prezentate prevederile legale în vigoare –  Hotărârea de Guvern nr. 830/2016 pentru aprobarea Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane și Hotărârea de Guvern nr. 1214/2009 privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate, în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor.

Prefectul județului Bacău, doamna Maricica-Luminița Coșa a solicitat un plan de măsuri și acțiuni care urmează a fi aplicat în cazul apariției Pestei Porcine Africane.

De asemenea, în următoarea perioadă vor fi interzise toate târgurile de animale pe raza județului Bacău.

Se vor efectua controale de către echipe mixte pentru a se verifica gradul de implementare a măsurilor stabilite.