Prefectul județului Bacău a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în ședință de analiză a situațiilor create ca urmare a ploilor masive și a inundațiilor din ultima perioadă și stabilirea măsurilor ce se impun pentru soluționarea problemelor

Marți, 24 iulie 2018, de la ora 14.00, la sala mare a Palatului Administrativ, s-a desfășurat o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, condusă de prefectul județului, doamna Maricica-Luminița Coșa, împreună cu subprefectul Valentin Ivancea.

La ședință au participat primarul Municipiului Bacău, domnul Cosmin Necula, precum și primari ai unităților administrativ-teritoriale din zona Dărmănești.

            Pe ordinea de zi au fost cuprinse trei puncte, astfel:

  1. Analiza situației create ca urmare a ploilor masive și a inundațiilor provocate pe râul Trotuș și afluenții acestuia din perioada iunie-iulie a.c. care au afectat conducta de aducțiune a apei Valea Uzului – Bacău, precum și alte conducte și rețele existente în zona comunei Târgu Trotuș, sat Tuta și în zona Târg a orașului Dărmănești;
  2. Stabilirea unor măsuri de ordin tehnic, a responsabilităților tuturor factorilor implicați precum și a responsabilităților de finanțare în regim de urgență a lucrărilor de consolidare a întregii zone afectate și de stopare a fenomenului de eroziune, respectiv de punere în siguranță a conductelor și rețelelor afectate;
  3. Stabilirea unui plan de măsuri concret prin care S.C. CRAB S.A. Bacău va asigura minimul de aapă necesară în punctele critice (spitale, școli, grădinițe, etc), precum și populației în situația confruntării cu alte întreruperi ale apei

Discuțiile purtate au vizat efectele produse atât de defecțiunile tehnice în executarea lucrărilor conductei de apă, cât și de eroziunile solului și alunecările de teren din zonă, care produc avarii la conducta de aducțiune de apă în municipiul Bacău.

Subprefectul județului Bacău, domnul Valentin Ivancea, a subliniat că este imperios necesar a se stabili, concret,  măsuri viabile, soluții tehnice alternative urgente, până la finalizarea lucrărilor de consolidare a întregii zone afectate, pentru a se asigura apa populației, spitalelor și altor obiective ce asigură servicii cetățenilor, pe timpul unei posibile avarii.

Prefectul județului Bacău, doamna Maricica-Luminița Coșa, a dispus constituirea unei comisii care să efectueze, în după-amiaza acestei zile și mâine, o deplasare în teren, în zona Dărmănești, astfel ca să se asigure eficiența și eficacitatea măsurilor ce se vor aplica, pe baza situației reale ce privește starea solului, precum și a conductei ce asigură aducțiunea de apă în municipiul Bacău.

De asemenea, a solicitat tuturor factorilor responsabili asigurarea permanenței, în special pe perioada codului portocaliu, monitorizarea evoluției fenomenelor hidrometeorologice și a cursurilor de apă, acționarea cu maximă operativitate pentru diminuarea efectelor negative posibil a se produce. A cerut implicarea responsabilă a tuturor membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în toată această perioadă pentru gestionarea specifică corespunzătoare a situației, astfel încât populația să nu fie afectată.