Prefectul Liviu Alexandru Miroșeanu a susținut astăzi, 11 februarie 2020, o ședință cu Grupul județean de lucru pentru monitorizarea Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate în județul Bacău.
La întâlnire, a participat și subprefectul Emil Dragoș Dragu, alături de membrii grupului de lucru și personalul tehnic de specialitate, ordinea de zi cuprinzând:
- Compensarea pachetelor nedistribuite între uat-uri;
- Sesizări/reclamații referitoare la etichetarea defectuoasă a produselor;
- Adresa MFE privind asumarea numărului de beneficiari de către grupul de lucru;
- Formularea de puncte de vedere pentru implementarea noului program POAD;
Discuțiile purtate, începând de la ora 09.00, la sala mică a Palatului Administrativ Bacău, au avut în vedere clarificarea unor aspecte pentru buna implementare a programului, ca urmare a unor precizări transmise de Ministerul Fondurilor Europene.
Astfel, potrivit prevederilor HG nr. 784/2018, coroborate cu prevederile Ghidului solicitantului – Acordarea de pachete cu ajutoare alimentare și produse de igienă POAD, persoane eligibile să primească pachete cu produse de igienă sunt toți membrii familiei beneficiarului de venit minim garantat (VMG) – conform Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat,cu modificările și completările ulterioare, în baza dispoziției primarului.
Prin urmare, potrivit Anexei 11 a Acordului de Cooperareprivind derularea POAD 2019-2021, potrivit Anexei 11 a Acordului de Cooperareprivind derularea POAD 2019-2021, titularul beneficiar de venit minim garantat va ridica pachete cu ajutoare pentru toți membrii familiei acestuia.
”Sunt numeroase cazurile în care persoanele care beneficiază de acordarea de ajutoare de la Uniunea Europeană se deplasează cu greutate, din cauza vârstei ori a afecțiunilor de care suferă. Le este greu să-și ridice singure pachetele cu produse igienico-sanitare, așa că pachetele cu ajutoare pot fi ridicate de o singură persoană, pentru întreaga familie”, a precizat prefectul Liviu Miroșeanu.
Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), derulat cu fonduri europene, contribuie la consolidarea coeziunii sociale și la reducerea sărăciei extreme prin distribuirea, etapizată, de alimente de bază, de materialele școlare pentru copii, trusouri pentru nou-născuți, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte și produse de igienă către persoanele cele mai defavorizate.
La nivelul județului Bacău, sunt 63.512 de beneficari, raportat la anul 2018, împărțiți, la finalul anului 2019, pe unități administrativ-teritoriale, pe titulari de venit minim garantat (VMG), familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei (ASF) și persoane cu dizabilități.
Stocul actual este de 18.792 de pachete, fiind suficient pentru beneficiarii acestei etape.