Mesajul ministrului Afacerilor Interne, doamna Carmen Daniela Dan, dedicat aniversării zilei de 9 mai

9 MAI este o zi importantă pentru România. Astăzi, ne bucurăm împreună că putem să celebrăm Ziua Europei. Ne mândrim că țara noastră face parte din marea familie europeană și avem convingerea că aceasta este calea de urmat pentru a ne atinge obiectivele de dezvoltare. Este un prilej pentru noi să ne reafirmăm atașamentul față de principiile și valorile europene: democrația, respectul față de demnitatea umană, libertatea și solidaritatea socială, supremația legii și respectarea drepturilor cetățenești.

Unitatea Europei este singurul garant al unui spațiu de pace și stabilitate pe continent și singura soluție viabilă de a evita eventuale conflicte. Spun asta pentru că astăzi sărbătorim și Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, fapt ce reprezintă capitularea necondiţionată a Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai grave conflagrații din istoria continentului european.

Eroismul, faptele de vitejie și sacrificiile militarilor noștri au contribuit la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar eforturile și determinarea care au animat, la acel moment, întreaga țară, ne fac astăzi să purtăm cu demnitate numele de români.

Dar, dragi români, cel mai important reper al acestei zile rămâne Declarația de Independență a României, rostită în Parlament, acum 141 de ani, de către ministrul de externe, Mihail Kogălniceanu.

 Astfel, 9 mai 1877, ziua în care s-au rostit cuvintele “Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare” reprezintă pentru noi  – alături de 1 decembrie 1918 – clipele de aur ale istoriei poporului român.

Iată de ce noi, cei de astăzi, trebuie să fim mândri de înaintașii noștri care, în perioadele de răscruce, au știut să rămână demni și să își hotărască singuri soarta. O soartă care, însoțită de patriotismul și eroismul strămoșilor noștri, ne-a adus unde suntem astăzi: Să avem o țară independentă, demnă și europeană!

De aceea îmi doresc ca, astăzi mai mult ca oricând, în anul 2018 – Anul Centenarului Marii Uniri, să prețuim valorile naționale care ne-au însuflețit pe parcursul istoriei și să le transmitem neatinse generațiilor viitoare.

Vă îndemn, dragi români, să ne iubim țara și istoria!

 

La mulți ani, România! La mulți ani, Europa!

La mulți ani tuturor cetățenilor europeni!

MINISTRUL AFACERILOR INTERNE

CARMEN DANIELA DAN