Măsuri pentru asigurarea funcționării Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Bacău și operaționalizarea Spitalului „Sfânta Maria” Bacău pentru gestionarea mai eficientă a cazurilor de îmbolnăviri cu Covid 19

          În ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bacău din 18 octombrie 2021, condusă de subprefectul cu atribuţii de prefect, doamna Tudoriţa Lungu, s-a hotărât ca, în termen de 48 de ore, Unitatea Administrativ Teritorială Județul Bacău și Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Bacău să încheie un protocol de asociere, în vederea efectuării lucrărilor pentru operaționalizarea în regim de urgență a parterului Spitalului „Sfânta Maria” Bacău, pentru asigurarea funcționării Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Bacău.

         În vederea gestionării eficiente a situației create de pandemia generată de virusul SARS-CoV-2, hotărârea C.J.S.U. Bacău mai prevede ca, după operaționalizarea spațiului de la parterul Spitalului „Sfânta Maria” Bacău, Unitatea Administrativ Teritorială Județul Bacău și Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Bacău să efectueze în termenul cel mai scurt demersuri pentru finalizarea lucrărilor la etajele 1, 2 și 3 ale Spitalului „Sfânta Maria” Bacău.

Totodată, în baza protocolului încheiat conform Hotărârii Comitetului Județean Pentru Situații de Urgență Bacău nr. 10 din 31.03.2020, în vederea utilizării la capacitate maximă a spațiilor existente la etajele 4 și 5 ale Spitalului „Sfânta Maria” Bacău, se vor procura în regim de urgență toate echipamentele necesare precum și cele pentru asigurarea suplimentării oxigenului și capacității de stocare.

         În cadrul ședinței, au fost analizate prevederile Ordinului Comandantului Acțiunii nr. 9490 din 04.10.2021, privind instituirea unor măsuri suplimentare la niveul unităților sanitare publice cu paturi pentru combaterea pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 și prevederile Ordinului Ministerului Sănătății nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare.

         Fiind necesare mai multe cadre medicale pentru tratamentul pacienților suspeți/confirmați COVID-19, C.J.S.U. a hotărât ca Direcția de Sănătate Publică Județeană Bacău și managerii spitalelor din județul Bacău să indentifice resurse umane care nu se adresează urgențelor medico-chirurgicale și afecțiunilor oncologice. De asemenea, Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epidemii, va înainta unităților spitalicești propuneri referitoare la creșterea capacității de internare la nivelul spitalelor din județul Bacău.

Măsurile sunt cuprinse în Hotărârea C.J.S.U. nr. 112 ce poate fi vizualizată accesând link-ul: https://bc.predectura.mai.gov.ro/informare-publica-covid-19/