La nivelul județului Bacău, se intervine cu forțe și utilaje de specialitate din structura Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru prevenirea și diminuarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice

 

În cursul zilei de astăzi, 14 iunie 2018, județul Bacău s-a aflat sub incidența unui Cod portocaliu hidrologic, în intervalul 13.50-15.00, în care au căzut precipitații sub formă de ploaie, cu cantități însemnate, grindină de dimensiuni mici, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și averse ce au cumulat 40l/mp, în zona de vest a județului, potrivit informărilor Centrului Meteorologic Regional Moldova.

Precipitațiile abundente au produs scurgeri importante de pe versanți, care au inundat 11 curți din cartier Cireșoaia, oraș Slănic Moldova.

Pentru gestionarea situațiilor de urgență produse, s-a dispus deplasarea la fața locului de forțe și mijloace ale Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Mr. Constantin Ene” Bacău și ale Serviciului de Voluntari pentru Situații de Urgență din zonă, pentru evacuarea apei.

De asemenea, urmare a producerii fenomenelor hidrometeorologice din ultimele 24 de ore, a fost afectată partial o linie, 2 localități (Coșnea și Pajiștea), 280 de consumatori au fost nealimentați, precum și 4 posturi de transformare.

S-a intervenit cu echipă de specialiști de la Del Gaz Grid, astfel că, la ora 16.00, toate defecțiunile au fost remediate.

Totodată, urmare a inundațiilor produse în județul Bacău, în ultimele zile, în Scorțeni și Slănic Moldova, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică s-au deplasat la fața locului și au recoltat probe de apă pentru a fi analizate în laborator, au distribuit doze de vaccine, tablete pentru dezinfecția fântânilor și material informative de educație sanitară pentru protejarea populației. La cabinetele medicale de medicina de familie au fost instituite măsuri de supraveghere clinic-epidemiologică a sindromului icteric, a sindromului febril prelungit, a bolilor diareice acute.

Potrivit informării Centrul Meteorologic Regional Moldova, în perioada 14.06/21.00 – 16.06/21.00, sunt prognozate averse cu caracter torential, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină, precipitații ce vor depăși local 20l/mp și izolat 40l/mp în județul Bacău.

Situația este monitorizată permanent în vederea limitării și înlăturării efectelor negative generate de fenomenele meteorologice periculoase anunțate în această perioadă.