În județul Bacău se intervine în 14 localități pentru protecția persoanelor, evacuarea apei și diminuarea pagubelor

   

   

Urmare a fenomenelor hidrometeorologice severe din ultimele ore, în județul Bacău sunt 14 localități afectate: Slănic Moldova, Oituz, Poduri, Tg. Ocna, Moinești, Comănești, Mărgineni, Bacău, Ardeoani, Măgura, Scorțeni, Dărmănești, Helegiu, Onești.

Conform informării Delgaz-Grid, sunt 6 localități fără energie electrică: Versești, Valea Turluiului, Tg. Ocna, Tg. Trotuș, Dofteana, Slănic Moldovei și 3 localități parțial fără energie electrică: Sănduleni, Oituz, Fierăstrău, cu un  număr de 89 posturi transformare nealimentate și 12293 de consumatori.

Porțiunea de drum județean D.J. 252 B -Răcătăul de Jos-Pâncești, de la km.25+100 metri la km. 27+200 m, este inchisă de ieri. Există rute ocolitoare (DJ252 Parincea-Soci și DJ 252B, Soci-Parincea).

Pe raza comunei Pârgărești, DJ 116, între satele Nicorești și Bahna, s-a surpat, drumul fiind închis circulației rutiere.

Se circulă îngreunat pe DN 11 km 90-125, în localitatea Oituz, DN 11 km 132 – 175, în localitatea Sănduleni, DN 2G – km 29-700, în localitatea Scorțeni și DN 2B km 0-17, în localitatea Slănic Moldova.

Pe toate sectoarele de drumuri afectate se intervine pentru decolmatare și circulația se desfășoară îngreunat. Inspectoratul de Poliție Județean asigură dirijarea traficului în zonele afectate.

În orașul Tg Ocna sunt inundate cele două stații de epurare a apei.

Potrivit informării Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul  30 iunie 2018/11.00 – 30.06.2018/24.00, județul Bacău se află sub cod roșu hidrologic, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și a propagării, fiind posibilă producerea de scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de pericol în bazinul inferior al râului Trotuș. De asemenea, până la ora 23.00, județul Bacău este sub avertizare Cod portocaliu de ploi abundente.

Structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul Județean pt Situații de Urgență, Gruparea de Jandarmi Mobilă, Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul de Jandarmi Județean, echipe ale Serviciului de Gospodărite a Apelor, Drumuri Naționale, Drumuri Județene și Serviciile locale de voluntari pentru situații de urgență, precum și ale SC Delgaz-Grid S.A. și Crucea Roșie au acționat în cursul zilei de astăzi, 30 iunie a.c., pentru evacuarea persoanelor,  distribuirea alimentelor, îndepărtarea de aluviuni pe DN 12B, DN 11, DN2, DN 2G, evacuarea apei din gospodării, beciuri, decolmatare poduri, podețe și șanțuri, remedierea defecțiunilor la stâlpii de tensiune, dar și pentru consolidarea digurilor de protecție în Helegiu – pe malul râului Tazlău, la stația electrică Tg. Ocna, în Bacău – digul Bârnat.  De asemenea, se execută manevre de deversare controlată a apei în zonele de risc.

Prefectul județului Bacău, doamna Maricica Coșa și subprefectul județului, domnul Valentin Ivancea, coordonează permanent activitatea și acționează, aflându-se în teren, alături de membrii Comitetului județean pentru situații de urgență Bacău, pentru intervenții operative de prevenire, limitare și eliminare a efectelor negative produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase din această perioadă.

Populația este rugată să se intereseze cu privire la starea vremii și a drumurilor, precum și cu privire la situația efectelor în zonele în care se află sau doresc să se deplaseze și, în cazul situațiilor de urgență sau risc, să apeleze 112.