În județul Bacău continuă acțiunile de înlăturare a efectelor produse de ploile abundente

Urmare a ploilor din ultimele ore, s-au produs efecte negative și pagube în orașele Slănic Moldova, Buhuși, municipiul Onești și în 11 comune, respectiv comunele Oituz, Răcăciuni, sat Răcăciuni, sat Gheorghe Doja, Podul Turcului,  Ardeoani, Cleja, Corbasca – sat Marvila, Hemeiuși – sat Fântânele, Horgești – sat Horgești, Gârleni – sat Lespezi, Măgura – sat Măgura, Berești Bistrița și Scorțeni – D.N. 2G.

Prefectul Județului Bacău, doamna Maricica-Luminița Coșa și subprefectul județului, domnul Valentin Ivancea, coordonează, împreună cu membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, întreaga activitate de monitorizare și intervenție operațională pentru protecția populației și diminuarea  efectelor produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase produse.

Este activ Centrul Județean pentru Coordonarea și Conducerea Intervențiilor.

Pentru evitarea producerii unor situații de urgență, s-au dispus măsuri specifice către președinții Comitetelor locale pentru situații de urgență de avertizare a populației și operatorilor economici în zonele afectate.

În toate aceste localități acționează echipaje cu 353 forțe și 31 mijloace din cadrul  Inspectoratului Județean pt Situații de Urgență, Inspectoratului de Jandarmi Județean, Inspectoratului de Poliție Județean și ale Grupării de Jandarmi Mobile, precum și  echipe ale Serviciului de Gospodărite a Apelor, Drumuri Naționale, Drumuri Județene, S.C. Delgaz Grid S.A., S.C. Petrom S.A. și Serviciile locale de voluntari pentru situații de urgență, pentru îndepărtarea de aluviuni pe DN 11 – zona Oituz și Măgura, DN2 – zona Răcăciuni, DN 2G – zona Ardeoani, evacuarea apei din 90 de gospodării, decolmatarea a 5 podeșe, 4 punți și 4 străzi în Slănic Moldova, decolmatarea unui canal și consolidarea digului de protecție în comuna Răcăciuni.

Conform  informării Delgaz-Grid, nu mai sunt consumatori nealimentați cu gaze naturale.

Nu sunt localități izolate. În zonele afectate se circulă îngreunat.

Conform informării ABA Siret, cele mai insemnate precipitații s-au înregistrat la stația hidrometrică Măgura, râul Negel 55,7 l/mp, stația hidrometrică Podiș, râul Trebeș 44,6 l/mp și stația hidrometrică Cireșoaia, râul Slănic 43,/1 l/mp.

Potrivit informărilor de la Administrația Națională de Meteorologie, în intervalul 28.06.2018/15.00 – 30.06.2018/18.00, județul Bacău se află sub avertizare de Cod portocaliu hidrologic pe râurile din bazinele hidrografice: Trotuș – bazin superior și afluenți, bazin mijlociu și inferior, Bârlad – bazin superior și afluenți, bazin mijlociu și inferior. De asemenea, județul Bacău este sub avertizare de Cod galben hidrologic, în intervalu 28.06.2018/15.00 – 01.07.2018/24.00, ca urmare a scurgerilor importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și  creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de apărare.

În intervalul 28.06.2018/21.00 – 29.06.2018/21.00, sunt prognozate perioade în care va ploua însemnat cantitativ. Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de 20 – 30 l/mp și pe arii restrânse 50 – 60 l/mp, cu averse pe arii restrânse ce vor avea caracter torențial și vor fi însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului. Izolat vor fi condiții de grindină.

Populația este rugată să se intereseze cu privire la starea vremii și a drumurilor, precum și cu privire la situația efectelor în zonele în care se află sau doresc să se deplaseze și, în cazul situațiilor de urgență sau risc, să apeleze 112.