Luni, 28.12.2020, la sala mică a Palatului Administrativ Bacău, s-a desfășurat ședinta susținută de subprefectul județului Bacău, Narcis Jitaru, împreună cu directorul Direcției de Sănătate Publică, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Bacău „Mr. Constantin Ene” și reprezentanți ai structurilor de arme de la nivelul județului Bacău, membri ai Centrului Județean de Coordonare și Conducerea Intervenției Bacău, în scopul bunei organizări a centrelor de vaccinare împotriva Covid-19 în vederea desfășurării procesului de vaccinare, în conformitate cu prevederile Strategiei de vaccinare împotriva Covid – 19 în România.
În cadrul ședinței a fost prezentată, în vederea adaptării și implementării corespunzătoare la nivel județean Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, care a fost publicată în Monitorul Oficial, analizându-se întregul proces și lanț de vaccinare împotriva COVID-19, de la principiile generale până la organizarea vaccinării, depozitarea vaccinurilor, păstrarea lanțului de frig, monitorizarea siguranței și eficacității, precum și managementul deșeurilor.
În conformitate cu prevederile Ordinului comun al ministrului Sănătății, ministrului Apărării Naționale, ministrului Afacerilor Interne și ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației pentru stabilirea normelor privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva Covid – 19, centrele de vaccinare vor funcționa cu avizul Direcției de Sănătate Publică, fiind coordonate de medici, iar vaccinarea se realizează de către personal medical avizat care a participat și continuă să participe, în etape, la sesiuni de instruire. În România se vor folosi doar vaccinuri aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului.
La nivel local, se organizează Nucleul Local de Coordonare ce asigură implementarea măsurilor dispuse de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea și Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției.
În prezent, se desfășoară prima etapă din strategia națională, care se adresează personalului din domeniul medical și celor care lucrează în domeniul asistenței sociale. Potrivit strategiei, în a doua etapă vor fi vaccinați cei din categoriile de risc – persoanele cu vârsta peste 65 de ani și cei cu boli cronice, plus angajații din activitățile esențiale. Cea de-a treia etapă va fi destinată populației generale.
Toată activitatea de vaccinare se va desfășura în baza unei programări. Programarea se face într-o platformă unică, telefonic, online sau prin intermediul medicului de familie. Fiecărei persoane i se vor furniza informații privind vaccinarea și conduita în cazul apariției reacțiilor adverse postvaccinare, existând o monitorizare în acest sens, după caz. Vaccinarea este voluntară și nu este obligatorie, întrucât este un drept și nu o obligație.
Întreaga activitate de vaccinare va fi monitorizată prin Registrul electronic național al vaccinărilor. Datele vor permite în timp aproape real monitorizarea numărului de persoane vaccinate. De asemenea, prin Registrul electronic național al vaccinărilor și prin platforma disponibilă la Agenția Națională a Medicamentului, se vor raporta și reacțiile adverse indezirabile.
În județul Bacău, pentru personalul medical sunt organizate 6 centre de vaccinare în cadrul spitalelor din Bacău, Onești, Moinești, Buhuși și Comănești. Pentru cetățenii care doresc să se vaccineze se organizează 26 de centre de vaccinare în Bacău, Onești, Moinești, Comănești, Buhuși, Tg. Ocna, Dărmănești, Sascut, Balcani, Helegiu, Parincea, Podu Turcului și Brusturoasa. Între acestea, sunt și două centre mobile, în Bacău și Onești, care vor asigura vaccinarea persoanelor cu un acces limitat de vaccinare cum sunt cei din centre rezideníale, precum şi altă populaţie din anumite localităţi, unde deplasarea se face cu dificultate.
Procesul de pregătire a centrelor de vaccinare este integrat si are o coordonare unitară, pee tape, iar pentru asigurarea tuturor condițiilor prevăzute de legislația specifică, întreaga organizare structural-funcțională se va face cu avizul Direcției de Sănătate Publică Bacău.
Pentru buna informare a cetățenilor, Instituția Prefectului – Județul Bacău desfășoară activitatea de distribuire tuturor unităților administrative teritoriale din județ a afișelor aferente campaniei de vaccinare destinate acțiunilor de prevenire în combaterea infecțiilor Covid-19, în conformitate cu Ordinul Comandantului Acțiunii.