Evaluare – Programul pentru școli al României (2017-2023), cunoscut drept „Laptele și cornul”

Ieri, 13 Ianuarie 2023, la Instituţia Prefectului – Judeţul Bacău, a fost convocată Comisia mixtă de control, constituită prin Ordinul domnului prefect Lucian Bogdănel, ce a verificat amănunţit, timp de 3 luni, modul în care este implementat în școlile din județ, Programul pentru școli al României (2017-2023), cunoscut drept „Laptele și cornul”, de care beneficiază peste 60.000 de elevi, finanțarea fiind asigurată de Consiliul Județean Bacău.

Pe fondul mai multor sesizări făcute odată cu începerea anului școlar, a fost dispus un control de fond la care au participat, pe lângă CJ și IȘJ, Direcția de Sănătate Publică, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, precum și Direcția Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor.

Raportul de control a relevat deficiențe în lanț privitoare la calitatea și conformitatea produselor furnizate de o firmă din Suceava. Mai mult, produsele de panificație livrate (corn, biscuiți) nu îndeplineau condițiile prevăzute în caietul de sarcini, erau transportate cu vehicule inadecvate acestei activități, iar probele prelevate de inspectorii aflați în control au arătat că aceste produse erau necorespunzătoare sub aspectul proprietăților și compoziției chimice (cantități mai mari de sare și zahăr, masa netă sub gramajul prevăzut în caietul de sarcini etc).

De asemenea, controlul a evidenţiat lacune majore și în gestionarea de către școli a recepționării produselor, depozitării acestora și distribuirii către elevi: personalul desemnat de școli fiind neinstruit pentru a face operațiuni de recepționare marfă, spațiile de depozitare în școli neîndeplinind normele de igienă sanitară. Verificările au mai scos la iveală faptul că în unitățile de învățământ nu există o evidență clară a copiilor care au recepționat produsele, respectiv a celor aflați la cursuri în școală.

„Consiliul Județean nu a efectuat până în prezent nicio plată către societate din cauza nerespectării termenilor contractuali şi va rezilia contractul în cel mai scurt timp. Mai mult, instituția a anunțat că va emite inclusiv un document constatator negativ pe numele acestei firme, astfel încât participarea ei la viitoare proceduri de achiziție publică să fie blocată.

Odată cu rezilierea anunțată de CJ, instituția va desemna, cu celeritate, un nou furnizor ale cărui produse de panificație să se ridice la înălțimea exigențelor presupuse de programul menționat, mai ales că ele vor ajunge la elevi. Am cerut IŞJ ca la nivelul şcolilor să fie responsabilizat personal administrativ care să se ocupe, în viitor, de recepționarea produselor, directorii unităților de învățământ urmând să răspundă direct de modul în care este îndeplinită măsura dispusă.” A declarat domnul prefect Lucian Bogdănel