Astăzi, 19.03.2018 018, de la ora 10.00, prefectul județului Bacău, doamna Maricica-Luminița Coșa, a susținut o ședință extraordinară a Comitetului Judetean pentru Situații de Urgență, în care a fost analizat raportul privind situația pagubelor produse de alunecarea de teren, pe DN 12B, între localitățile Tg. Ocna și Slănic Moldova, modul de intervenție și măsurile necesar a fi dispuse

Astăzi, 19.03.2018 018, de la ora 10.00, la sala mică a Palatului Administrativ, prefectul județului Bacău, doamna Maricica-Luminița Coșa, a condus ședința extraordinară  a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în care a fost analizat raportul privind  situația pagubelor produse de alunecarea de teren, pe DN 12B, între localitățile Tg. Ocna și Slănic Moldova, modul de intervenție și măsurile ce se impun pentru remedierea situației create.

Astfel, în urma ploilor abundente din perioada 13-14 martie a.c., în orașul Târgu Ocna, s-a produs o alunecare de teren în urma căreia a fost afectat D.N. 12 B, care face legătura între localitățile Tg. Ocna – Slănic Moldova pe o lungime de cca 40 ml și un stâlp de energie electrică de medie tensiune, fără a fi locuințe afectate.

Situația a fost monitorizată permanent de Comitetul local pentru situații de urgență Târgu Ocna, precum și de prefectul și subprefectul județului Bacău, doamna Maricica-Luminița Coșa și domnul Valentin Ivancea.

Echipajele de la Delgaz Grid au intervenit imediat pentru remedierea defecțiunilor produse la stâlpul de medie tensiune.

În zonă, a fost identificată o conductă de gaz, aparținând Transgaz care nu a fost afectată și este protejată în cazul unei avarii.

Pentru restabilirea stării de normalitate, și evitarea afectării conductei de transport gaze naturale, care traversează zona afectată și asigură alimentarea cu gaze naturale a localității Slănic Moldova, președintele CJSU, doamna prefect Maricica-Luminița Coșa, a dispus deplasarea Grupului de suport tehnic pentru prevenirea și apărarea împotriva efectelor seismice și alunecărilor de teren, precum și a Grupului de suport tehnic pentru explozii mari la suprafață și în subteran, accidente chimice și avarii deosebit de grave la conducte magistrale și urbane – Compartimentul „Explozii mari la suprafață și în subteran, avarii deosebit de grave la conductele magistrale și urbane”, astăzi, începând cu ora 12.00, la sediul primăriei din Tărgu Ocna, pentru efectuarea verificărilor și evaluărilor necesare pentru dispunerea altor măsuri operative și de maximă eficiență.

De asemenea, inițial, s-a dispus restricționarea traficului în zona afectată, circulându-se pe un singur sens de mers, alternativ, existând și rută ocolitoare, pe strada Gura Slănicului.

Au fost luate măsuri de dirijare a traficului și semnalizare corespunzătoare în zonă pentru ca circulația să se desfășoare în siguranță.

În urma verificărilor și evaluărilor efectuate de grupurile de suport tehnic, a fost întocmit un raport cuprinzând constatarea pagubelor produse de alunecarea de teren, pe DN 12 B și propuneri de măsuri de remediere.

În ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de astăzi s-a dispus, prin hotărâre, închiderea temporară a circulației autovehiculelor pe sectorul de drum național DN 12 B, înre km 0+487m, pe raza localității Tg. Ocna și devierea circulației către orașul Slănic prin cartierul Gura Slănic, ce aparține unității administrativ teritoriale Tg. Ocna, pe un drum amenajat, pentru evitarea pericolului de avarie și explozie a conductei de gaze naturale, precum și  de evitare a accidentelor rutiere, măsuri ce sunt duse la îndeplinire de către unitatea administrativ-teritorială Tg Ocna și Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași – Secția Drumuri Naționale.

Transgaz S.A.  Mediaș va efectua o expertiză tehnică pentru punerea în siguranță a conductei de transport gaze naturale pe locația existentă sau deviere.

De asemenea, continuă monitorizarea fenomenului de alunecare și asigurarea semnalizării pentru circulația în siguranță pe DN 12 B Tg Ocna – Slănic, pe porțiunea afectată și, implicit, a conductei de gaze naturale, de către unitatea administrativ-teritorială Tg Ocna și Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași – Secția Drumuri Naționale.

Unitatea administrativ-teritorială Tg. Ocna, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași – Secția Drumuri Naționale, SNTGN Transgaz S.A. Mediaș – Sucursala de Transport Gaze Naturale Bacău, vor efectua  studii de specialitate și expertize tehnice în vederea identificării soluțiilor pentru punerea în siguranță a zonei afectate, în soluție definitivă.