În perioada 21-24 iunie 2024, structurile județene ale Ministerului Afacerilor Interne au acționat pe raza întregului județ, pentru a asigura cetățenilor, ordinea și liniștea publică, precum și desfășurarea în siguranță a evenimentelor specifice acestei perioade, la care participarea publică a fost mai numeroasă.
Activităţile s-au desfășurat în sistem integrat, fiind implicate toate instituţiile cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău a desfășurat 12 acțiuni la nivel județean, pentru menținerea unui climat optim de ordine și liniște publică.
În perioada de referință, s-a intervenit la 409 evenimente, dintre care 370 sesizate prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU) 112.
În urma acțiunilor desfășurate, pentru abaterile constatate la regimul rutier au fost reținute 81 de permise de conducere, dintre acestea, 43 pentru depășirea vitezei legale și 8 pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului. De asemenea, au fost retrase 31 de certificate de înmatriculare. S-au aplicat 950 de sancțiuni contravenționale în valoare de 370.000 de lei.
În această perioadă, au fost înregistrate 76 de fapte de natură penală și au fost prinși în flagrant delict 14 autori de infracțiuni.
Poliţiştii au acţionat suplimentar faţă de dispozitivul zilnic, în locurile unde s-au desfăşurat manifestări publice, în zonele cu aflux de persoane, precum şi pe principalele drumuri naţionale, în vederea evitării oricăror evenimente nedorite şi pentru fluidizarea traficului şi diminuarea riscului rutier.
Creșterea gradului de siguranță al cetățenilor prin asigurarea măsurilor de ordine la manifestările cu public numeros și participarea la misiuni de menţinere în sistem integrat au fost principalele obiective și ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Ștefan cel Mare” Bacău în perioada 22– 24 iunie 2024.
Jandarmii băcăuani au asigurat intervenția la 17 evenimente semnalate prin sistemul unic de urgență 112 sau prin alte mijloace.
În urma misiunilor executate, s-au constatat peste 20 de fapte care au perturbat ordinea și liniștea publică. Din nefericire, au existat și situații în care patru turiști au avut nevoie de ajutor. În toate aceste cazuri, intervențiile au fost imediate și ferme pentru siguranța cetățenilor care ar fi putut fi afectați. În acest sens, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 2000 de lei.
Structurile montane cu efectivele Posturilor de Jandarmi din Slănic Moldova și Târgu-Ocna au executat misiuni de menţinere a ordinii publice în special în zonele foarte frecventate de turişti, precum şi pe traseele turistice.
Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău a fost angrenată în acțiuni specifice pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, precum si pentru asigurarea și menținerea unui climat de siguranță în locurile unde a fost prezent un public numeros.
În urma misiunilor executate în mai multe localități din județele Bacău, Iași, Vrancea și Galați, jandarmii Grupării Mobile Bacău au aplicat 17 sancțiuni contravenționale, din care 9 avertismente și 8 amenzi, în valoare totală de 2.700 de lei, în principal pentru fapte care contravin normelor de conviețuire socială.
Totodată, în această perioadă, jandarmii intervenit la 9 apeluri de urgență ale cetățenilor.
De la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. Constantin Ene” al județului Bacău, echipaje cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, salvării persoanelor din medii ostile vieții și acordării primului ajutor calificat au intervenit la 112 evenimente înregistrate la nivel județean.
În intervalul de referință, subunitățile de intervenție au acționat pentru lichidarea a 10 incendii, au desfășurat cinci misiuni pentru asistența persoanelor, au intervenit într-o misiune pentru descarcerare și au gestionat alte 23 de intervenții în sprijinul comunităților.
De asemenea, echipajele SMURD au acționat în 57 de cazuri.
Totodată, în această perioadă, echipajele de intervenție au executat patrule la lăcașele de cult de rit ortodox din zona de competență a inspectoratului, cu preponderenta unde s-a preconizat aflux mare de persoane, în vederea reducerii timpului de răspuns în cazul producerii unor situații de urgență.
În ceea ce privește cauzele generatoare de incendii, cele mai frecvente cauze înregistrate în perioada menționată sunt instalațiile electrice defecte, respectiv patru astfel de situații și focul deschis în spații deschise, în trei cazuri.
Pe linie preventivă, inspectorii de prevenire din cadrul instituției noastre au executat opt controale la unitățile de turism și alimentație publică și la amenajări în aer liber.
În urma acestor acțiuni au fost identificate 20 deficiențe, sancționate contravențional astfel: 20 avertismente și 5 amenzi în cuantum de 13500 lei.
Specialiștii Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău au desfășurat activități specifice, de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pentru consumul şi dependența de droguri, în spațiile recreaționale aglomerate care, în aceste zile libere, au reprezentat atracții turistice, precum și în cadrul evenimentelor cu public numeros.
De asemenea, participanții la festivaluri au beneficiat în aceste zile de informații și consiliere de specialitate, iar persoanele aflate în evidența centrelor de prevenire, evaluare și consiliere antidrog au primit suport și asistență continuă.
Totodată, la linia telefonică verde, 17 persoane au fost consiliate de specialiștii antidrog și au primit informații despre serviciile oferite de Agenția Naționala Antidrog.
Pentru că a început vacanța școlară de vară, reamintim părinţilor să petreacă mai mult timp cu copiii lor, să fie atenţi la modificările de comportament şi dispoziție ale acestora, să acorde o atenţie sporită anturajului copiilor lor, atât din viața reală, cât și din mediul virtual, și să comunice deschis și eficient cu aceștia, pentru a le oferi sprijin în fața problemelor.
Adolescenții care se confruntă cu probleme legate de consumul de droguri pot accesa programul de consiliere psihologică ”SAFE SPACE”, la nr. de telefon 0752.79.16.47 sau la Telefonul Copilului 116111.
Reamintim că specialiștii Agenției Naționale Antidrog oferă, gratuit și confidențial, asistență integrată medico-psiho-socială, iar persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0 800 870 070, să se adreseze Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bacău sau să sune la numărul unic de urgență 112.
În continuare structurile județene ale Ministerului Afacerilor Interne vor acorda o prioritate imperativă asigurării ordinii și liniștii publice, siguranței cetățenilor, gestionării situațiilor de urgență și vor manifesta un interes permanent acțiunilor de protecție civilă.
Solicităm cetățenilor să manifeste un comportament preventiv și să anunțe orice eveniment care poate pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător la Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112!
Le mulțumim celor care au ales să petreacă această minivacanță în mod responsabil, vă asigurăm că suntem permanent alături de dumneavoastră și vă încurajăm să ne solicitați sprijinul ori de câte ori este nevoie!