Comunicat

La sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bacău, în data de 21.03.2023, a avut loc o întâlnire de lucru în contextul înmulţirii, în ultima perioadă, a cazurilor de depozitare neconformă a unor cantităţi importante de deşeuri provenite din constructii sau demolarări, precum şi de gestionarea deşeurilor periculoase. Urmare a acestor cazuri, autoritățile au aplicat sancţiuni cu amenda de 50.000 lei şi 70.000 lei pentru primăria Comănești, respectiv primăria Municipiului Bacău, precum şi sesizarea instituțiilor abilitate ale statului.

La întâlnire au participat conducerile Agenției pentru Protecția Mediului şi a Gărzii  Naționale de Mediu – Comisariatul Bacău, A.D.I.S Bacău, SC ECO SUD SA, Direcției de Sănătate Publică Județeană Bacău, reprezentanţii legali ai U.A.T. Municipiul Bacău, U.A.T. Municipiul Moinești, U.A.T. Municipiul Onești, U.A.T. Oraș Comănești, U.A.T. Oraș Dărmănești, U.A.T. Oraș Slănic Moldova, U.A.T. Oraș Buhuși, C.U.P.T. SA Târgu Ocna. Din partea Instituției Prefectului – Județul Bacău a participat subprefectul Narcis Jitaru.

Au fost prezentate modificările legislative de dată recentă, etapele necesare şi soluţiile tehnice privitoare la gestionarea deşeurilor, precum şi obligaţiile instituţiilor avizatoare & de protecţie a mediului, respectiv responsabilitățile Gărzii de Mediu vizând notificarea titularilor autorizațiilor de construire/desființare, cu scopul de a preveni o gestionare defectuoasă a deşeurilor şi materialelor reciclate provenite din construcţii şi demolări, inclusiv manipularea corectă a deşeurilor periculoase.

Ca urmare a sancţiunilor menționate, în perioada următoare se vor derula mai multe întâlniri de lucru convocate de Instituţia Prefectului – Judeţul Bacău cu reprezentanţii UAT-urilor din judeţ, pentru ca aceştia din urmă să fie informaţi – pe larg – cu privire la noile prevederi legale din domeniul protecției mediului şi gestionării deşeurilor din construcții/periculoase.