100 de ani de la semnarea Convenției de Alianță Defensivă româno-polonă

Prefectul Tudoriţa Lungu a participat astăzi, 22 noiembrie 2021, la expoziția foto-documentară „Aliații.Polonia-România, 1918-1939”, eveniment organizat de Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău în parteneriat cu Biroul Atașatului militar din cadrul Ambasadei Poloniei la București, la aniversarea a 100 de ani de la semnarea Convenției de Alianță defensivă dintre Republica Poloniei și Regatul României.

Vernisajul s-a bucurat și de prezența Atașatului militar al Ambasadei Poloniei în România Colonel Jerzy Jankovski și a Comandantului Contingentului militar polonez din Craiova Maior Robert Andrzejak.

Cu această ocazie, prefectul Tudorița Lungu a transmis mesajul său invitaților și comunității poloneze bacăuane, evidențiind rolul alianței pentru cele două state:

„La împlinirea celor 100 de ani de la semnarea Convenției de Alianță Defensivă româno-polonă, am deosebita onoare și plăcere să vă transmit salutul nostru, al băcăuanilor, dumneavoastră și Comunității Poloneze din Județul Bacău și să evidențiez importanța acestei Alianțe care a pus bazele unei legături speciale dintre statele noastre.

După semnarea Alianței, prietenia tradițională româno-polonă s-a consolidat, iar relațiile din domeniul politic, militar, cultural și economic au cunoscut un trend ascendent.

Având o viziune comună a politicii externe, începând cu anul 2009, guvernele celor două state au pus bazele unui mecanism de întâlniri guvernamentale comune. În acest context, țin să evidențiez colaborarea care s-a concretizat sub forma „Inițiativei celor Trei Mări”, întâlnirile trilaterale cu preocupări legate de securitate la nivelul miniștrilor de externe român, polonez și turc și, nu în ultimul rând, viziunea comună cu privire la consolidarea relației transatlantice în cadrul NATO.

Închei exprimându-mi convingerea că relațiile bilaterale dintre România și Polonia, bazate pe colaborarea istorică dintre cele două popoare, vor fi benefice ambelor state și aștept cu nerăbdare să vizitez această expoziție dedicată Alianței inimii de la Marea Baltică la Marea Neagră.”

Expoziția ilustrează prin fotografii de epocă și texte explicative efortul comun făcut de către cele două țări, în perioada interbelică, în vederea salvării păcii și păstrării integrității teritoriale desăvârșite după Primul Razboi Mondial și poate fi vizitată până pe data de 10 decembrie 2021.