Prin Hotărârea nr.39 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bacău s-au stabilit noi măsuri de combatere a noului Coronavirus COVID 19

Astăzi, de la ora 15.00, s-a desfăşurat o nouă şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău, în sistem audioconferință.

Prin hotărârea nr. 39, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în interiorul instituțiilor publice și de învâțământ, în incinta lor, precum și pe o rază de 100 metri în afara perimetrului acestora.

Totodată, pe întreg teritoriul județului Bacău se instituie obligativitatea purtării măstilor de protecție, ca măsură de prevenire și limitare a răspândirii virusului SARS CoV-2 în piețe, târguri și oboare, pe toată durata de funcționare a acestora; în zonele de așteptare pentru călători/pasageri: stații de autobuz/microbuz, peroane stații căi ferate și autogări, terminal/parcarea Aeroportului Internațional “George Enescu” Bacău; în curți și perimetre adiacente ale lăcașurilor de cult, pe toată perioada desfășurării slujbelor/serviciilor religioase a acestora (biserici, mănăstiri, case de rugăciuni); în locurile unde se desfășoară spectacole în aer liber;  oriunde se formează aglomerări de persoane pe domeniul public și nu poate fi respectată distanțarea fizică;  în zone de promenadă: parcuri de agrement, parcuri de distracții și piațete.

În  11 unități administrativ teritoriale unde incidenţa cumulată a cazurilor de îmbolnăviri cu Covid-19 în ultimele 14 zile  este mai mare decât 1,5/1000 de locuitori – municipiul Bacău și comunele Filipești, Gârleni, Măgura, Mărgineni, Parincea, Sarata, Hemeiuș, Itești, Letea Veche, Săucești – se instituie noi restricții.

Astfel, se interzice organizarea de activități, întruniri, vizite, evenimente private în cadrul gospodăriilor populației dacă se depășesc 20 de persoane care participă în același timp.Se interzice organizarea și desfășurarea evenimentelor private din cadrul operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor. Se suspendă organizarea și desfășurarea evenimentelor culturale de tipul spectacolelor, concertelor, proiecțiilor cinematografice, în interiorul clădirilor.

De asemenea, hotărârea prevede că se vor intensifica controalele executate de către reprezentanții instituțiilor abilitate conform legii, în baza unui Plan de control întocmit de către Inspectoratul de Poliție Județean Bacău.

          Restricţiile prevăzute de această hotărâre se vor ridica prin hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă când incidenţa cumulată a cazurilor de îmbolnăviri cu Covid-19 în ultimele 14 zile  este mai mică sau egală cu 1,5/1000 de locuitori, în funcţie de comunicarea Direcţiei de Sănătate Publică.

Lista unităților administrativ teritoriale unde incidenţa cumulată a cazurilor de îmbolnăviri cu Covid-19 în ultimele 14 zile este mai mare decât 1,5/1000 de locuitori, se actualizează săptămânal, în fiecare zi de luni, până în ora 16.00 și poate fi vizualizată pe site-urile Instituției – Prefectului – județul Bacău (https://bc.prefectura.mai.gov.ro/informare-publica-covid-19/), Direcției de Sănătate Publică și Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Mr. Ctin Ene” Bacău.