Prefectul Liviu Alexandru Miroşeanu, împreună cu cei doi subprefecţi şi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău, a participat la şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în sistem videoconferinţă. În judeţul Bacău se intervine pentru degajarea zăpezii de pe drumurile publice şi remedierea defecţiunilor la alimentarea cu energie electrică în 16 localităţi. În următoarele 24 de ore alimentarea cu apă în municipiul Bacău se face restricţionat, datorită întreruperilor de alimentare cu energie electrică. Se circulă, în condiţii de iarnă, pe toate drumurile din judeţ.

Astăzi, 05.02.2020, de la ora 17:00, la sediul Instituției Prefectului -judeţul Bacău, a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru a participa,  în sistem videoconferinţă, la şedinţa Comitetului Naţional pentru Situații Speciale de Urgență.

Având în vedere instituirea „cod portocaliu” de vânt puternic cu rafale de 80…100 km/h şi ninsori temporare, slabe cantitativ, dar viscolite – situaţie care se va menţine până mâine, 06 februrie, ora 08,00, ministrul Afacerilor Interne a analizat situaţia din judeţe şi a transmis măsurile stabilite a se implementa în următoarele ore.

Toate activităţile sunt coordonate prin Centrul Naţional de Conducere Integrată al Ministerului Afacerilor Interne.

Date fiind fenomenele hidrometeorologice prognozate şi avertizările de ”cod portocaliu” şi ”cod roşu” în unele zone din ţară, s-a dispus menţinerea în stare de operativitate a tuturor utilajelor şi forţelor pentru asigurarea măsurilor de răspuns imediat, în caz de nevoie.

Din Bacău, au fost trimise 10 şenilate pentru intervenţie în zonele aflate sub avertizare ”cod roşu”.

Ulterior videoconferinței,  prefectul Liviu Alexandru Miroșeanu a analizat punctual problemele existente și a stabilit împreună cu membrii comitetului, măsurile necesar a fi aplicate de îndată.

Astfel, în județ, sunt raportate probleme la 5 posturi de transformare care afectează alimentarea cu energie electrică, echipe ale DelGaz Grid intervenind pentru remediere, a cât mai rapidă a defecțiunilor.

De asemenea, urmare a fenomenelor meteorologice, în jurul orei 16.30 a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică a Stației de pompare Moinești, care asigură alimentarea cu apă a municipiului Bacău. La reluarea furnizării energiei electrice și, ca urmare a nivelului scăzut al apei în lacul de acumulare Valea Uzului, a fost repornită stația cu un debit minim.

Situația a fost analizată în ședința CJSU Bacău, stabilindu-se ca, pentru evitarea altor evenimente, mărirea debitului pâna la cel nominal ,să se facă gradat, conform procedurii,  într-un interval de aproximativ 24 de ore. Pentru aceasta, programul de furnizare în municipiul Bacău pentru zilele de 5.02.2020 şi 6.02.2020 va fi restricţionat astfel: astăzi, 05.02.2020, va fi furnizată apa între orele 18.00 -20.00, iar joi, 06.02.2020, între orele 06.00-08.00 şi 18.00-22.00.

Prefectul a solicitat, de asemenea, asigurarea tuturor celor 13 spaţii de adăpost pentru cetăţenii aflaţi în situaţii de risc şi a solicitat tuturor factorilor responsabili să ia toate măsurile necesare şi să se implice, acţionând cu maximă responsabilitate şi profesionalism pentru a se evita, pe cât posibil, efectele negative ale fenomenelor prognozate, dar şi pentru remedierea cat mai rapidă a defecţiunilor, astfel încât cetăţenii să fie în siguranţă.

Pe toate drumurile naţionale, judeţene şi comunale se acţionează cu utilaje şi materiale antiderapante pentru degajarea zăpezii de pe partea carosabilă, este asigurată permanenţa în toate unităţile administrativ – teritoriale, întreaga activitate fiind monitorizată şi coordonată de prefectul judeţului, Liviu Alexandru Miroşeanu.