Prefectul Liviu Alexandru Miroșeanu a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în ședință pentru măsuri specifice „cod portocaliu” de vreme severă

Prefectul Liviu Alexandru Miroșeanu a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în ședință pentru măsuri specifice „cod portocaliu” de vreme severă, fiind prognozate fenomene de vânt puternic și ninsori viscolite.

Judeţul Bacău se află  sub incidenţa codului galben de vânt şi ninsori slabe cantitativ, încă de aseară, 04.02.2020, ora 20,00.

Începănd de astăzi, 05.02.2020 de la ora 17.00, judeţul Bacău va intra în regim  “cod portocaliu” de vânt puternic cu rafale de 80…100 km/h şi ninsori temporare, slabe cantitativ, dar viscolite – situaţie care se va menţine până mâine, 06 februrie, ora 08,00.

De asemenea temperaturile  prognozate pentru următoarea perioadă vor fi  între zero şi minus 5 grade Celsius, iar ninsorile viscolite vor putea reduce vizibilitatea în trafic până la 50 m.

În prezent, se circulă  pe toate drumurile naţionale din judeţ, pe un carosabil pe alocuri umed. Sunt pregătite să actionize, după caz, 28 autorăspânditoare  cu lama și trei utilaje tip UNIMOG, dintr-un total de 58 utilaje disponibile. Sunt asigurate, la această oră, la nivelul celor 4  baze de deszăpezire și a celor 5 puncte de sprijin, toate stocurile necesare de antiderapanți și combustibil.

Nu au fost semnalate, astăzi, evenimente rutiere deosebite pe raza administrativ – teritorială a judeţului Bacău.

Pe toate drumurile judeţene  se circulă deocamdată în condiţii bune, pe un carosabil umed sau uscat.

Sunt, de asemenea, pregătite, la aceasta oră, pentru eventuale acţiuni de curăţire a părţii carosabile, toate utilajele disponibile conform contractelor (autorăspânditoare cu lamă, sărăriţe, încărcătoare frontale, freze, etc). Sunt asigurate, la nivelul celor 7  baze de deszăpezire, toate stocurile necesare de antiderapanţi și combustibil.

Prin hotărâre de Consiliu Județean, 7 porțiuni de drumuri județene sunt închise pe perioada iernii, nefiind practicabile:

DJ 207F, Pădureni-ilieși,

DJ 252, Ocheni-Găiceana,

DJ 252B, Gioseni – Bâzga,

DJ 252F, Bărtășești – Brad,

DJ 156H, Runc-limita cu județul Neamț

DJ 156B, Blăgești – Băsăști

DJ 118B, Răchitiș – Pădureni.

În aceste zone se asigură semnalizarea corespunzătoare, astfel încât cetățenii să fie atenționați că nu pot circula pe aceste porțiuni de drum și a fost închis accesul pentru a se evita pericolele de înzăpezire.

Conform datelor primite de la Direcția județeană de Sănătate Publică Bacău, au fost luate în evidenţă toate persoanele care efectuează dializă,  femeile gravide aflate în ultimul trimestru de sarcină şi bolnavii insulino-dependenţi. Au fost stabilite modalităţile de preluare operativă ale celor situaţi în zonele mai greu accesibile, în situaţia apariţiei unor blocaje.

Au fost semnalate avarii la rețele de alimentare cu energie electrică, în zona Slănic Moldova, Răcăciuni, echipe ale DelGaz Grid acționând pentru remedierea acestora, situația fiind în dinamică.

Inspectoratul de Poliție Județean asigură, prin patrule,  siguranța în trafic pe raza întregului județ.

Inspectoratul de Jandarmi Județean desfășoară acțiuni de asigurare a ordinii publice și identificarea cetățenilor aflați în necesitate.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență este pregătit pentru intervenții operative, după caz.

Seviciul de Ambulanță Județean asigură preluarea cetățenilor care necesită a fi transportați pentru intervenții și tratamente medicale.

În municipiile, oraşele şi comunele judeţului Bacău, deocamdată, nu au fost semnalate probleme deosebite.

Au fost amenajate și  funcţionează un număr de 13 spaţii pentru persoanele fără adăpost (în municipii şi oraşe), unde, în special pe timpul nopţilor geroase, pot fi asigurate condiţii de cazare, hrană şi asistenţă medicală celor aflaţi în dificultate.

În ședința de astăzi a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă,  prefectul Liviu Alexandru Miroșeanu a dispus toate măsurile necesare în contextul avertizării „cod galben”, respectiv „cod portocaliu”, primite pentru judeţul Bacău, în intervalul 05 – 06  februarie 2020.

Au fost anunţate toate Comitetele Locale  pentru Situaţii de Urgenţă din cele 93 unități administrativ teritoriale ale judeţului pentru a asigura permanenţa la sediul primăriilor în această noapte şi pentru a fi pregătiţi dacă va fi nevoie, în vederea  acţionării cu utilajele, antiderapantul si combustibilul necesar  interventiilor, după caz.

Au fost semnalate avarii la rețele de alimentare cu energie electrică, echipe ale DelGazGrid acționând pentru remedierea acestora, situația fiind în dinamică.

A fost activat, începând cu ora 14.00 – Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, toate activitățile desfășurându-se sub conducerea prefectului Liviu Alexandru Miroșeanu.

Cetățenii sunt rugați să se intereseze cu privire la condițiile meteorologice și să se echipeze corespunzător, orice situație putând fi semnalată la tel: 0234550000.