PREFECTUL LIVIU ALEXANDRU MIROȘEANU A CONDUS ȘEDINȚA EXTRAORDINARĂ A COMITETULUI PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ

Astăzi, 24 februarie 2020, începând cu ora 900, prefectul Liviu Alexandru Miroșeanu a condus ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care a avut loc în sala mică a Palatului Administrativ din municipiul Bacău.

Pe ordinea de zi, au fost două puncte importante de discuție: 1) măsurile care se impun pentru prevenirea infectării populației cu virusul Corona și 2) evoluția situației din județul Bacău provocate de fenomenele meteorologice încadrate în categoria de cod portocaliu de vânt.

Cu privire la instituirea măsurilor de prevenire a infectării populației cu virusul Corona s-a stabilit că este necesar un nivel de alertă crescut pe aeroportul „George Enescu” din municipiul Bacău și monitorizarea atentă a pasagerilor care vin din străinătate, în special din Italia. Acest lucru se datorează faptului că, în această țară, au fost raportate mai multe cazuri de persoane care au fost infectate cu virusul Corona, acolo existând o comunitate extinsă de cetățeni români, aproximativ 300.000 de persoane înregistrate oficial.

În acest sens, s-au dispus, la nivelul aeroportului internațional din Bacău, măsuri de verificare a pasagerilor care provin din străinătate, în special din Italia, de către echipe specializate de medici. În situația în care se vor identifica pasageri fără simptome specifice, provenind din Italia sau alte zone cu risc, care, din diverse motive, nu pot fi izolaţi la domiciliu, vor fi transportați la căminul Colegiului „N.V. Karpen” din Bacău unde vor fi monitorizați. În această clădire, au fost amenajate 50 de camere cu 150 de paturi.

Persoanele respective vor fi transportate cu unul dintre cele 5 microbuze puse la dispoziție în acest sens de către Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență și Municipiul Bacău, acest efectiv putând fi suplimentat de îndată, dacă situația o va impune.

Pentru a asigura o prevenție extinsă în rândul populației, vor fi diseminate informații către locuitorii județului Bacău, cuprinzând măsurile de bază care se impun pentru protejarea împotriva infectării cu coronavirus.

Referitor la urmările fenomenelor meteorologice încadrate în categoria „cod portocaliu de vânt puternic”, emis pentru intervalul 23.02.2020, ora 1700 – 24.02.2020, ora 1800, la ora 900, mai erau avariate 7 transformatoare de curent electric, toate aflate pe raza administrativă a comunei Ghimeș-Făget, și 2 stâlpi din lemn care aparțineau unui operator de servicii de telefonie. În urma analizei datelor din teren, s-a constatat că echipele de intervenție lucrau la remedierea avariilor și s-a estimat că, până la ora 1400, din cursul zilei de 24.02.2020, se va relua alimentarea cu energie electrică în toate localitățile afectate.

La finalul ședinței, prefectul Liviu Alexandru Miroșeanu a afirmat că „monitorizăm în permanență situațiile de urgență de pe raza județului Bacău, fie că vorbim despre fenomene meteorologice extreme, fie că ne referim la situații excepționale care pot afecta starea de sănătate a cetățenilor și vreau să-i asigur pe locuitorii județului nostru că suntem în dispozitiv 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână”!