Încă două noi focare de pestă porcină africană înăspresc măsurile luate în județul Bacău

Două noi focare de pestă porcină africană au fost identificate în satul Slobozia, din  comuna Filipeni, ceea ce a dus la o înăsprire a măsurilor luate în județ, pentru a împiedica extinderea epidemiei. În cadrul ședinței Unității locale de decizie a Centrului local de combatere a bolilor, întrunită luni, 17 februarie, prefectul Liviu Miroșeanu a cerut implicarea fermă a tuturor instituțiilor responsabile, dar și a Primăriei Filipeni, astfel încât să fie aplicate toate măsurile pentru stingerea focarelor și limitarea efectelor.

Din păcate, s-au confirmat aceste două noi focare la exploatațiile din Slobozia și am dispus o serie de măsuri care să limiteze propagarea acestei boli. Orice ezitare a specialiștilor din instituțiile statului, cu atribuții în acest domeniu, orice amânare a deciziilor va avea efecte economice, dar și sociale, dintre cele mai serioase. Este o epidemie și o amenințare serioasă, care are nevoie de măsuri serioase”, a declarat prefectul Liviu Miroșeanu..

Măsuri decise înseamnă interdicția de a mai transporta porci domestici pe raza județului Bacău și de a-i comercializa în târguri, montarea de instalații de dezinfectare a autoturismelor care circulă în zonele în care s-au descoperit cele două focare, precum și o amplă campanie de conștientizare a cetățenilor cu privire la pericolele existente. În cadrul acesteia, vor fi instalate panouri de avertizare și vor fi amplasate afișe cu reguli clare, pe care toți crescătorii de porci au obligația să le respecte.

Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Sănătatea Alimentelor, Costel Busuioc, a explicat că, în cel mult șapte zile, echipe formate din medici veterinari vor efectua examene clinice la toate efectivele din zonă, iar în vederea descurajării comerțului ilicit cu porci vii, carne şi produse din carne, se organizează controale în trafic,  în zonele de restricție

Măsura interdicţiei de transport nu se aplică în cazul tranzitului de porci pe cale rutieră, fără descărcare sau oprire, cu documente legale.