În județul Bacău se fac demersuri pentru a se deschide 4 noi subunități de pompieri prin Programul Național de Reconstrucție și Reziliență implementat de Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență

Subprefectul județului Bacău, Narcis Jitaru, s-a deplasat miercuri, 31 martie 2021, in comuna Pîrjol, pentru a discuta cu primarul Vasile Lupu și reprezentanți ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Bacău cu privire la demersurile necesar a fi efectuate la nivelul unității administrativ-teritoriale în sensul deschiderii unei subunități de pompieri.
Astfel, discuțiile au vizat etapele ce urmează a fi derulate la nivelul unității administrativ teritoriale Pîrjol pentru identificarea locației în care ar putea funcționa viitoarea subunitate de pompieri. De asemenea, au fost analizate și eventualele probleme ce necesită a fi soluționate atât pentru identificarea terenului cât și pentru darea în administrare a acestuia către Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mr. C-tin Ene” Bacău, în vederea înființării subunității de pompieri.
Demersurile vin în contextul în care Inspectoratul General pentru Situații de Urgență are cuprins în strategia de dezvoltare înființarea a 100 de subunități de pompieri în țară, din care 4 în județul Bacău, prin Programul Național de Reconstrucție și Reziliență. Scopul este reducerea timpilor de răspuns și creșterea gradului de operativitate, sens în care a fost făcută o analiză la nivelul județului Bacău în urma căreia au fost identificate 4 locații, în unitățile administrativ-teritoriale Pîrjol, Parincea, Secuieni și Hemeiuș. Subunitățile de pompieri astfel inființate, urmează a deservi fiecare câte un raion de intervenție, reprezentat de comunele învecinate.
În acest sens, au fost purtate discuții cu primarii celor 4 unități administrativ teritoriale, în present fiind în desfășurare acțiunile de deplasare în teren pentru identificarea locațiilor necesare.