Cursele care aterizează din Ialia, în atenţia prefectului Miroşeanu

Prefectul judeţului Bacău, Liviu Miroşeanu, s-a aflat pe aeroportul din Bacău, la aterizarea cursei de la Torino, care a sosit la ora locală 12.40.

„Nu vrem să alertăm inutil populaţia, nu vrem să creăm panică, acţionăm în special pe partea de prevenţie. În cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă am luat o serie de măsuri şi mă bucur să constat că ele sunt respectate. Poate că unii dintre pasageri pot reclama un anumit disconfort la sosire, însă pe primul plan este siguranţa băcăuanilor, pe fondul posibilelor îmbolnăviri cu coronavirus. Din acest punct de vedere, toate măsurile şi procedurile pe care le-am dispus vor fi îndeplinite, fără nicio derogare”, a declarat, pe Aeroportul din Bacău, prefectul Liviu Miroşeanu.

La sosirea în ţară, toţi pasagerii care vin din Italia sunt dirijaţi către un culoar dedicat, unde sunt verificaţi de medici specialişti şi asistenţi medicali. În cazul în care medicii stabilesc necesitatea izolării unei persoane, aceasta va fi preluată de maşinile puse la dispoziţie de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean şi Municipiul Bacău. La cursa monitorizată de prefect, niciun pasager nu a avut nevoie de izolare.

De asemenea, fiecare căpitan de aeronavă are obligaţia să pună la dispoziţia pasagerilor care urcă la bord şi care vin din ţări unde au fost confirmate cazuri de persoane purtătoare ale coronavirusului chestionare şi pixuri. Acestea servesc pentru strângerea datelor care să asigure trasabilitatea persoanelor suspectate de a fi infectate cu coronavirus pe teritoriul României. Pentru a se asigura de exactitatea datelor înscrise în aceste chestionare, pasagerilor li se atrage atenţia că furnizarea de informaţii eronate poate atrage răspunderea penală.