Comunicat de presă

Prefectul județului Bacău, Leonard Bulai, a avut astăzi, 30 iunie 2021, o întâlnire tehnică cu operatorii de salubrizare din județul Bacău, cu operatorul depozitului ecologic de deșeuri din municipiul Bacău și autorități locale: ADIS Bacău, prin președintele CJ, Valentin Ivancea, Agenția Județeană de Mediu Bacău, Garda de Mediu – Comisariatul Bacău.
Contextul este apariția numeroaselor sesizări din tot județul cu privire la abandonarea deșeurilor, în special a celor provenite din construcții.
Scopul întâlnirii a fost de a degaja și câteva soluții punctualw.
Pe termen scurt, și cu un caracter temporar, s-a propus înființarea unor puncte de colectare în localități, în care operatorii de salubrizare să poată amplasa containere pentru deșeurile provenite din construcții.
În același timp, primarii din județul Bacău vor fi informați cu privire la posibilitatea de a valorifica aceste deșeuri prin rambleiere (cf. Legii 211/2011). Cu alte cuvinte, primăriile pot folosi aceste deșeuri în scopuri de refacere, în zonele în care s-au efectuat excavări sau în scopuri de amenajare a teritoriului.
„Toate acestea înseamnă, pe lângă crearea infrastructurii, și un proces de conștientizare a populației și agenților economici. Responsabilitatea trebuie să fie a fiecăruia. Dacă vom înțelege că gunoiul trebuie depozitat corespunzător și nu abandonat, vom avea localități curate. Următorul pas în demersul meu este să convoc o întâlnire cu primarii din tot județul pentru a stabili foarte clar cum putem contribui cu toții la un mediu mai curat, mai puțin poluat”, a declarat prefectul Leonard Bulai.