Comunicat de presă

În urma celor trei coduri de ploi torențiale, care au fost emise de meteorologi pentru ziua de 23 iunie 2021, în localitățile Moinești, Comănești, Dărmănești, Poduri, Asău, Agăș, Ghimeș-Făget, Zemeș, Măgirești, Palanca, Brusturoasa, situația din teren se prezintă astfel:
*în comuna Brusturoasa (satele Hângănești și Brusturoasa) au fost inundate 90 de gospodării și două podețe
*în comuna Palanca (sat Ciugheș) au fost inundate 12 curți și 3 gospodării. Pompierii au salvat 2 persoane
La intervenții au participat 4 ofițeri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bacău, alături de 38 de subofițeri, coordonați de prefectul Leonard Bulai și subprefectul Narcis Jitaru, care s-au deplasat în aceste comune, chiar la momentul intervențiilor.

Potrivit avertizărilor emise de ANM, în zilele de joi și vineri (24 și 25 iunie) valul de căldură va cuprinde toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În același timp, pentru zona Moldovei a fost emisă o atenționare meteorologică valabilă astăzi, 24 iunie 2021, până la ora 23.00. În acest interval, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25….40 l/mp.
Instituția Prefectului a transmis deja unităților administrativ-teritoriale aceste informări, precum și setul de măsuri care trebuie luate.
Populația este sfătuită să se deplaseze în primele ore ale dimineții sau seara, să evite aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens și să solicite sfatul medicului la cel mai mic semn de suferință.